avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restantele la fondul de rulment si fondul de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restantele la fondul de rulment si fondul de reparatii

Buna ziua,
Avem in cadrul asociatiei mai multe apartamente care refuza sa achite ratele catre Fondul de rulment si Fondul de reparatii dar isi achita cotele de intretinere . Cum ii putem determina sa achite aceste restante ( la fondul de rulment si de reparatie ) ? Conform Codului fiscal datoriile se sting in ordinea vechimii, aceste datorii se pot stinge din plata cotelor de intretinere daca sunt mai vechi decat cotele de intretinere sau ii putem actiona in instanta pentru recuperarea acestora? Putem institui ipoteca asupra imobilelor daca au restante mai vechi de 90 zile la fondul de reparatie?

Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 06:15, 3 Octombrie 2024
Adam Grecu a scris:

Cu asociatiile de proprietari, guvernantii nostri au gasit calu' de bataie...
Pai ce zice legea?
Legea zice ca
1. Asociatia/com. executiv intocmeste un convocator pe care il afiseaza la avizierul asociatiei;
2. Nu este indeajuns, asa ca asociatioa/com. ex. intocmeste un tabel convocator, practic o copie convocatorul de mai sus si merge la proprietari sa semneze de luare la cunostinta;
3. Pentru acei proprietari care nu sunt gasiti acasa - sau cei care refuza semnarea convocatorului, asociatia/com. ex. este nevoit sa le trimita acelasi convocator prin posta cu scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire - practic, bani aruncati pe fereastra - oamenii sunt plecati din localitate, multi lucreaza in alte tari si chiar ii doare la bascheti de participarea la AG, sau unii, chiar nu vor participa, cu toate masurile luate de a-i convoca... Daca nu am dreptate, va rog sa ma contraziceti.
...............................
Eu as fi curios, daca este cineva in tema si are amabilitatea (sa zicem dl. avocat Claudiu Lascoschi), sa ne spuna cum se face o convocare a unei AG a actionarilor la o mare societate comerciala nationala - sa zicem Nucleara SA, Tarom, Hidroelectrica, etc. - adica sa intelegemn si noi daca sunt diferente si din ce cauza atata rigurozitate la niste amarasteni de proprietari, uniti in cuget si simtiri intr-o asociatie de proprietari?
...................................
Si daca tot am fost acuzat de @flory_mr ca scriu off-topic, pun si eu o intrebare de bun simt, apropo's de ce zice Legea 196/2018 cu privire la fonduri, daca tot discutam depre acestea si ce rol are AG a membrilor in aceasta privinta.
Fondul de reparatii
Art. 71 (2) - Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să aprobe un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune.
Asadar, au obligatia..., nu ca vrei sau nu vrei !
Fondul de rulment
Art. 72.(1) În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari este obligată să stabilească cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.
Asadar asociatia este obligata... nu ca se vrea sa se hotarasaca de catre AG sau nu se vrea...
La fel este si cu alte fonduri - cine doreste poate citi prev. L 196/2018.
In rest- toate cele bune !

Conform Legii 196/2018, fondurile comune se impun pe listele lunare de plată și se folosesc doar pentru un singur condominiu-bloc (fondul de reparații, de penalizări, de rulment, etc., se folosesc pentru câte un singur condominiu).
Știind aceste obligații de a folosi fondurile comune doar pentru un singur condominiu-bloc, nu înseamnă că în cazul Asociațiilor cu mai multe condominii-blocuri (așa-numitele Asociații mamut), au fost și sunt calculate ilegal și eronat, cel puțin fondurile comune amintite mai sus, deoarece nu pot exista părți, proprietăți și conducte COMUNE pentru mai mult de un bloc ?
Legea 196/2018. Art. 71. - „Fondul de Reparaţii SE UTILIZEAZĂ NUMAI PENTRU CONSOLIDAREA CONDOMINIULUI (...), precum și pentru repararea și îmbunătățirea PROPRIETĂȚII COMUNE.”
Baza legala prin care fondul de reparatii este inclus in cheltuieli de intretinere.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Buun,
Chiar nu vrei sa fii mai explicit?
Chiar nu vrei sa citesti / sa te documentezi putin din L 196/2018?
Daca ai ceva probleme, iaca:

Fondul de reparatii
Art. 71 (2) - Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să aprobe un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune.
Asadar, au obligatia..., nu ca vrei sau nu vrei !
Ideea este ca dumneata ai incercat sa pui alta intrebare, dar hai sa lamurim:
Fondul/fondurile aprobate in AG, nu trebuie incluse i cheltuielile de intretinere. Daca sunt aprobate, acestea sunt incluse pe lista de plata, pe rubrici separate si in fiecare luna trebuie afisat soldul acestora, DAR fac parte din totalul debitului pentru fiecare proprietar ce trebuie sa apara pe rubrica Total general luna .
Va rog, mai avet neclaritati, ref. Fonduri?
Multumesc, sunt afisate pe rubrici separate dar sunt proprietari care achita cheltuiala de intretinere mai putin aceste fonduri . Pe acestia cum ii putem constrange sa achite ?
Prima masura este ca as.prop. sa le calculeze penalitati, deoarece asa zice si legea. Sunt sume cu titlu de restanta.
Apoi, in momentul in care se efectueaza o reparatie, care se intampla sa fie achitata imediat ce este efectuata, ce argument mai are proprietarul care nu are sold in fondul de reparatii?
Trebuie discutat cu tact cu acesti oameni, sa li se explice ca sunt situatii de fota majora, atunci cand o reparatie trebuie efectuata urgent si nimeni nu o face daca nu este platit. De unde sa se i-a bani, din soldul celorlalti?
Greu la deal... Eu am intalnit situatii in care cei mai rau-platnici dintre proprietarii unui bloc, sunt cei cu posibilitati materiale foarte mari si nu m-as hazarda sa dau aici exemple de patroni sau chiar oameni cu functii bine platite de la stat, sau cei care trebuie sa ne apere in fata altora...
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2022
Adam Grecu, utilizator