Adam Grecu a scris:
Cu asociatiile de proprietari, guvernantii nostri au gasit calu' de bataie...
Pai ce zice legea?
Legea zice ca
1. Asociatia/com. executiv intocmeste un convocator pe care il afiseaza la avizierul asociatiei;
2. Nu este indeajuns, asa ca asociatioa/com. ex. intocmeste un tabel convocator, practic o copie convocatorul de mai sus si merge la proprietari sa semneze de luare la cunostinta;
3. Pentru acei proprietari care nu sunt gasiti acasa - sau cei care refuza semnarea convocatorului, asociatia/com. ex. este nevoit sa le trimita acelasi convocator prin posta cu scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire - practic, bani aruncati pe fereastra - oamenii sunt plecati din localitate, multi lucreaza in alte tari si chiar ii doare la bascheti de participarea la AG, sau unii, chiar nu vor participa, cu toate masurile luate de a-i convoca... Daca nu am dreptate, va rog sa ma contraziceti.
...............................
Eu as fi curios, daca este cineva in tema si are amabilitatea (sa zicem dl. avocat Claudiu Lascoschi), sa ne spuna cum se face o convocare a unei AG a actionarilor la o mare societate comerciala nationala - sa zicem Nucleara SA, Tarom, Hidroelectrica, etc. - adica sa intelegemn si noi daca sunt diferente si din ce cauza atata rigurozitate la niste amarasteni de proprietari, uniti in cuget si simtiri intr-o asociatie de proprietari?
...................................
Si daca tot am fost acuzat de @flory_mr ca scriu off-topic, pun si eu o intrebare de bun simt, apropo's de ce zice Legea 196/2018 cu privire la fonduri, daca tot discutam depre acestea si ce rol are AG a membrilor in aceasta privinta.
Fondul de reparatii
Art. 71 (2) - Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să aprobe un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune.
Asadar, au obligatia..., nu ca vrei sau nu vrei !
Fondul de rulment
Art. 72.(1) În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari este obligată să stabilească cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.
Asadar asociatia este obligata... nu ca se vrea sa se hotarasaca de catre AG sau nu se vrea...
La fel este si cu alte fonduri - cine doreste poate citi prev. L 196/2018.
In rest- toate cele bune !
Conform Legii 196/2018, fondurile comune se impun pe listele lunare de plată și se folosesc doar pentru un singur condominiu-bloc (fondul de reparații, de penalizări, de rulment, etc., se folosesc pentru câte un singur condominiu).
Știind aceste obligații de a folosi fondurile comune doar pentru un singur condominiu-bloc, nu înseamnă că în cazul Asociațiilor cu mai multe condominii-blocuri (așa-numitele Asociații mamut), au fost și sunt calculate ilegal și eronat, cel puțin fondurile comune amintite mai sus, deoarece nu pot exista părți, proprietăți și conducte COMUNE pentru mai mult de un bloc ?
Legea 196/2018. Art. 71. - „Fondul de Reparaţii SE UTILIZEAZĂ NUMAI PENTRU CONSOLIDAREA CONDOMINIULUI (...), precum și pentru repararea și îmbunătățirea PROPRIETĂȚII COMUNE.”