Mama a împrumutat în 1999 o vecină cu 15.000$, cu chitanță de mână. Nu i s-au restituit, a mai făcut demersuri de-a lungul timpului dar a fost înșelată și de executor. Se mai poate face ceva în acest caz?
Buna ziua!
Rog daca se poate, ca asa m.a invatat mama, rapsunde la o intrebare legata de un caz in ceea ce priveste mai sus numita.
In anul 1999 mama mea a fost inselata de catre o vecina ce aflase ca mama mea doar ce primise o mostenire si a rugat.o sa o imprumute cu suma de atunci de 15000$ (pretul unui bun apartament la acea vreme).
Mama mea a ajutat.o insa nu inainte de a incheia o chitanta de mana ce s.a luat in considerare mai tarziu.
Termenul scadent al datoriei era undeva la 2 ani sa zicem. Bineinteles ca mama mea nu si.a recuperat banii cu buna credinta si a decis sa se adreseze intai unui notar public, motiv pentru care a infapuit un act notarial cu datornica in acest sens, de bunavoie.
Dupa circa 13 ani de sperante desarte, mama s.a hotarat sa actioneze datornica in instanta, avand ca rezultat castig pozitiv.
Problema sta in felul urmator: copilul inculpatei si.a asumat in scris, legal, ca va achita in rate lunare egale de circa 100$ pana la acoperirea creeantei (recalculata la rata inflationala a anului 2013 de cand a fost declarat castigul in instanta), insa nu s.a tinut de cuvant si mai mult decat atat nu au fost de gasit acestia doi.
Actualmente, la vreo 6 distanta de pronuntarea sentintei, fiul inculpatei si aceasta sunt bine.merci intr.o ditamai vila situata intr.o buna zona a orasului, iar mama mea abia daca reuseste sa isi plateasca intretinerea pe timp de iarna la apartament....
Se mai poate face ceva in acest caz? ...unde efectiv nu au fost de gasit iar mama mea se afla intr.o stare psihica precara datorita acestui aspect... (a fost inselata si de executor si e demoralizata complet).
Va multumesc anticipat pentru citirea discutiei si eventuala indrumare.
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
a fost inselata si de executor
In ce sens ?
Asta avea de facut dupa ce a obtinut o hotarare favorabila, sa puna in executare hotararea, daca nu a facut-o si nu a insistati in executare, dreptul sau la actiune s-a prescris.
Multumesc pentru promptitudine!
A mers la executor dupa, insa ar fi rezultat ca inculpata nu avea bunuri pe numele ei.
Acum, situatia este alta, fiindca cel care si.a luat angajamentul sa achite datoria mamei lui are bunuri, ceea ce ma duce la ideea ca au fost pregatiti de cineva (gen fugiti din tara sau pareti ca nu existati si in cativa ani se va prescrie si sunteti liberi sa va expuneti).
Se poate sa dea iar in judecata? Stiu ca daca mama a dat pe cale penala, acum se poate pe civila (sau invers). Unul din motive ar fi ca inculpata/inculpatii nu si.a respectat promisiunea de a achita ratele lunare si au fugit din tara/au disparut fara urma.
Sa o trimit direct la executor sau e nevoie de alta cale judecatoreasca? S.a saturat si demoralizat din cauza pierderilor banesti pentru care a muncit o viata, incat ... intelegeti ce vreau sa spun.
O zi buna!