Exista un contract de inchiriere a unui spatiu comercial, incheiat pe o perioada determinata. Locatorul, impotriva vointei locatarul, a inceput sa faca lucrari extinse de renovare, care nu au insa caracter urgent, impiedicand normala desfasurare a activitatii locatarului. Locatarul doreste sa rezilieze contractul, in care nu este inserata nici o clauza penala.
Care ar fi raspunderea financiara a locatarului daca pierde litigiul de reziliere? M/ar ajuta mult daca ati putea sa/mi indicati doctrina sau practica judiciara.
Multumesc
Locatarul nu are cum sa piarda un astfel de litigiu daca intr-adevar doreste rezilierea unilaterala a contractului de locatiune!
Este foarte important continutul contractului dvs fiindca in el sunt prevazute si conditiile in care puteti rezilia unilateral contractul! Dvs trebuie sa procedati conform clauzelor contractuale! Pentru o mai buna lamurire consultati un avocat! In acest fel va verifica continutul si clauzele contractuale si va va spune care sunt posibilitatile dvs!
SUCCES!
=D>
Nu are vreo relevanta cat de intinse erau renovarile decat daca... daca impieteaza asupra activitatii locatarului si-i creeaza prejudicii!
Depinde si de contract si de daca se pot dovedi pagubele sau imposibilitatea de folosinta corespunzatoare a spatiului din cauza renovarilor.
Se pot cere si despagubiri...
Inainte de a introduce insa actiune in instanta, faceti o conciliere si negociati... poate obtineti o chirie mai mica, niste despagubiri, poate inceteaza sa va tulbure folosinta (faceti o tentativa pe penal, practica are multe cazuri de tulburare de posesie a proprietarului).
Veniti cu detalii despre cum decurg lucrurile.
Daca nu merge, incercati prin instanta.
Dar... ca negocierea sa aiba sanse de succes, notificarea de convocare trebuie sa fie convingatoare si sa-l convinga pe proprietar ca poate avea mari probleme. Deci e important sa va folositi toate argumentele de care dispuneti in acea notificare, sa o faceti ca la carte (conform termen din procedura civila sau contract) si sa fiti foarte explicit in actiunile pe care le veti intreprinde.
Filmati derularea lucrarilor in acel spatiu PANA la data negocierii si intrebati-l pe proprietar daca el crede ca vreun jude va crede ca el, locatarul, datoreaza chirie pentru perioada in care asa s-a prezentat spatiul.
Calculati cat spatiu e afectat de lucrari si oferiti pentru perioada de pana atunci in care s-a lucrat o chirie partiala, raportat la spatiul ramas pentru folosinta locatarului. Aratati ca diferenta de chirie se va plati inapoi catre locatar sau se va compensa cu folosinta spatiului acordata DE LA DATA terminarii lucrarilor.
INtre timp incepeti sa va faceti bagajele. Este un argument bun pentru negociere sa va strangeti de pe-acolo.
Cred ca aveti sanse mari sa u ajungeti la instanta.
Succes, tineti-ne la curent!
P.S. Sunteti jurist? Ati avea nevoie de unul. Contractul nu e de inchiriere, ci de locatiune; sa nu confundati, au unele reguli distincte. Fiti foarte corect si explicit in notificare.
Care sunt posibilitatile de reziliere, inainte de termen, a unui contract de locatiune de catre locatar, ca urmare a imposibilitatii acestuia de a mai achita valoarea chiriei, in conditiile in care in contract nu este prevazuta o astfel de posibilitate iar locatorul refuza categoric o eventuala reziliere inainte de termen?
Precizez ca este vorba despre un spatiu comercial si nu despre o locuinta.
Fapta penala?
Irina S.
Contract de inchiriere intre doua persoane juridice. Obiectul contractului: un spatiu comercial.
Locatarul nu isi plateste chiria doua luni iar locatorul il ... (vezi toată discuția)