Buna ziua!
Va propun urmatorul caz. In discutie va fi adusa familia noastra, compusa din mine, fiul cel mare, fiul cel mic, tatal decedat si mama in viata. Mama si tata au fost casatoriti 28 ani. Mama a achizitonat in 1991 un apartament din fonduri primite de la parintii ei. Pe actul de proprietate apare numai mama, dar apartamentul a fost cumparat in timpul casatoriei cu tatal meu, care a decedat de curand. Din cate stiu, tatal avea dreptul la 50% din apartament, fiind bun comun achizitonat in timpul casatoriei, chiar daca el nu a contribuit cu nimic. Mama mea vrea sa imi doneze mie apartamentul acesta.
In plus, fata de situatia descrisa mai sus, tatal meu are urmatoarele datorii in urma decesului (pasivul succesoral):
9100 lei poprire pe contul personal aflat la banca BCR (nu stim pe ce anume este aceasta poprire)
2100 lei impozite auto neplatite la Directia de taxe si impozite.
Mama tatalui meu a decedat in urma cu 3 ani si atunci s-a dezbatut si succesiunea intre tatal meu si cei doi frati ai lui. Tatal meu a mostenit 1/3 din cota parte a unui apartament de 3 camere, cealalta cota de 2/3 fiind mostenita de cei doi frati ai acestuia.
Apar urmatoarele intrebari:
1) Poate mama mea sa imi doneze mie apartamentul achizitionat de aceasta in timpul casatoriei cu tatal meu si pe care ea este proprietar in acte? (fratele mai mic nu are pretentie asupra acestui apartament deoarece o sa primeasca alt apartament primit mostenire de mama de la parintii ei, asupra caruia eu nu am pretentii)
2) Am inteles de pe site-ul notarului ca pentru efectuarea donatiei imi trebuie un certificat fiscal pe numele proprietarului apartamentului, eliberat de Administraţia Financiară competentă, din care să rezulte că proprietarul este la zi cu plăţile către Stat. In acest caz, proprietarul se considera mama mea, pentru ca ea este trecuta in actul de prioprietate? Sau trebuie sa aduc certificat fiscal si de pe numele tatalui, caz in care donatia nu poate fi efectuata fiindca tatal are datoriile mai sus mentionate?
3) Putem raspunde de datoriile tatalui doar cu pasivul succesoral al mostenirii primite de la el? (respectiv acea cota parte de 1/3 din apartamentul de 3 camere, pe care tatal l-a primit mostenire in urma decesului mamei acestuia)
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns:
GermanAlex , utilizator
20:32, 12 Martie 2019