avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donație apartament achiziționat în timpul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donație apartament achiziționat în timpul căsătoriei către unul din copii: cum se procedează când unul dintre proprietari (decedat) a lăsat în urmă datorii?

Buna ziua!

Va propun urmatorul caz. In discutie va fi adusa familia noastra, compusa din mine, fiul cel mare, fiul cel mic, tatal decedat si mama in viata. Mama si tata au fost casatoriti 28 ani. Mama a achizitonat in 1991 un apartament din fonduri primite de la parintii ei. Pe actul de proprietate apare numai mama, dar apartamentul a fost cumparat in timpul casatoriei cu tatal meu, care a decedat de curand. Din cate stiu, tatal avea dreptul la 50% din apartament, fiind bun comun achizitonat in timpul casatoriei, chiar daca el nu a contribuit cu nimic. Mama mea vrea sa imi doneze mie apartamentul acesta.

In plus, fata de situatia descrisa mai sus, tatal meu are urmatoarele datorii in urma decesului (pasivul succesoral):

9100 lei poprire pe contul personal aflat la banca BCR (nu stim pe ce anume este aceasta poprire)
2100 lei impozite auto neplatite la Directia de taxe si impozite.

Mama tatalui meu a decedat in urma cu 3 ani si atunci s-a dezbatut si succesiunea intre tatal meu si cei doi frati ai lui. Tatal meu a mostenit 1/3 din cota parte a unui apartament de 3 camere, cealalta cota de 2/3 fiind mostenita de cei doi frati ai acestuia.

Apar urmatoarele intrebari:

1) Poate mama mea sa imi doneze mie apartamentul achizitionat de aceasta in timpul casatoriei cu tatal meu si pe care ea este proprietar in acte? (fratele mai mic nu are pretentie asupra acestui apartament deoarece o sa primeasca alt apartament primit mostenire de mama de la parintii ei, asupra caruia eu nu am pretentii)
2) Am inteles de pe site-ul notarului ca pentru efectuarea donatiei imi trebuie un certificat fiscal pe numele proprietarului apartamentului, eliberat de Administraţia Financiară competentă, din care să rezulte că proprietarul este la zi cu plăţile către Stat. In acest caz, proprietarul se considera mama mea, pentru ca ea este trecuta in actul de prioprietate? Sau trebuie sa aduc certificat fiscal si de pe numele tatalui, caz in care donatia nu poate fi efectuata fiindca tatal are datoriile mai sus mentionate?
3) Putem raspunde de datoriile tatalui doar cu pasivul succesoral al mostenirii primite de la el? (respectiv acea cota parte de 1/3 din apartamentul de 3 camere, pe care tatal l-a primit mostenire in urma decesului mamei acestuia)

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 20:32, 12 Martie 2019
1,Banii provin de la bunici, insa daca nu s-a facut nicio mentiune in contractul de vanzare cumparare din 1991 si mama nu a detinut niciun inscris doveditor al provenientei banilor, apartamentul este bun comun al ambilor parinti, indiferent ca in contract mama a cumparat singura. Ca atare, trebuie sa dezbateti succesiunea dupa tatal dvs, succesiune care cuprinde jumatate dinapartament si 1/3 din bunurile de la bunici.
2. Proprietarii sunt parintii dvs. Ambii vor figura pe certificatul de atestare fiscala.
3. Da. Insa cat timp nu aveti datoriile pe zero, nu se pot incheia acte de instrainare.
Un bun cumparat in timpul casatoriei cu bani proveniti din afara (donatie) este bun propriu doar al respectivului, cat timp ai dovada.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire IlincaDaria IlincaDaria Buna ziua.As avea cateva intrebari:suntem 4 frati Tata a decedat in 1998 iar pana acum nu sa facut succesiuna,noi cele trei fete am facut aceea declaratie de ... (vezi toată discuția)
Succesiune Delya Db Delya Db Sotul meu a fost infiat in urma cu mai multi ani cu toate drepturile de mostenire de o matusa si sotul ei de atunci. Dupa cativa ani parintii lui adoptivi au ... (vezi toată discuția)
Ce efecte produce un contract de intretinere Marcel2017 Marcel2017 Buna ziua. Va prezint urmatoarea situatie: faptic, mama mea a decedat in urma cu cca 3 luni iar tatal meu a incheiat cu fiul meu un contract de ... (vezi toată discuția)