avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1202 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Calcul despagubire RCA subestimat
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Calcul despagubire RCA subestimat

Buna seara. Am avut un accident in data de 1.03.2019, un agent constatator al [EDITAT] s-a prezentat in data de 06.03.2019 in vederea constatarii daunelor. Detin un Audi A4 B5 1.8T Quattro, 110kw, din luna XI 1998, cu un consum real de 380000 km. Pretul de nou, cu tot cu dotarile suplimentare este estimat la 33637 Euro. Valoarea de referinta conform DAT Europa-Code si index - piata este de 1496.06 Euro. Rulajul de referinta, in km este de 273000 km, iar in urma corectiilor de uzura, prima inmatriculare, dotari suplimentare si alte aspecte, ajung la suma de 1300,61 Euro, aceasta suma reprezentand suma maxima pe care o pot primi de la asigurator.
Daca din suma de 1300 Euro scad 25%, adica epava, mai raman cu 975 Euro. Am ales sa -mi repar masina in regie proprie, iar oferta pe care mi-au facut-o cei de la [EDITAT] este printr-un email sec in care mi se ofera suma de 2916.36 lei, fara sa demonstreze modalitatea de calcul a despagubirii.
In urma unui calcul de reparatie Audatex, mi s-a estimat costul pentru reparatia masinii in cuantum de 10075 lei, care reprezinta mult mai mult decat valoarea integrala a masinii, asa ca primesc dauna totala.
Suma de 2916 lei mi se pare jignitoare, avand in vedere ca acopera un pic mai mult decat un sfert din reparatie, Eu as dori sa primesc despagubire REALA pentru masina mea, nu vreau sa ma trateze cineva in bataie de joc. Intrebarea mea este: Ce trebuie sa fac ca eu sa primesc suma ceruta? Trebuie sa ii dau in judecata? Daca voi primi suma ceruta, dovada reparatiei o fac conform facturilor/chitantelor/devizelor de lucrari/ sau daca vreau sa vand epava, trebuie sa ii instiintez? Pana la urma, daca eu aleg sa imi repar masina in regie proprie, ei sunt obligati sa imi asigure 75% din pretul real al masinii, fara sa ii mai intereseze in ce mod aleg sa o repar sau daca o vand si imi cumpar alta. Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2019
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 21:54, 10 Aprilie 2019
Într-adevăr, suma oferită drept despăgubire este mică, și probabil nerealistă. Incercați să obțineți modul de stabilire a ofertei de despăgubire. Încercați o rezolvare amiabilă a litigiului. Dacă nu reușiți singura cale este instanța de judecată.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditii se poate ataca o dauna totala subevaluata? radyone radyone Buna ziua. In urma cu vreo 3 saptamani am fost avariat intr-un giratoriu iar in urma constatarii reparatiei facute in reprezentanta a daunelor (5400 eu), ... (vezi toată discuția)
Probleme cu rca!! kala kala buna , poate ma lamureste cineva ca eu nu inteleg nimic .In urma unui accident in care am fost lovit din spate foarte puternic masina mea a fost ... (vezi toată discuția)
Autoturism dauna totala heathcliff heathcliff Buna seara, In data de 05.03.2016 am fost implicat intr-un accident rutier din care, printre altele, a rezultat dauna totala a autoturismului pe care il ... (vezi toată discuția)