Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am datorii la asociatia de proprietari incepand cu luna septembrie 2013 (ultima intretinere achitata a fost pentru luna august 2013). Tinand cont ca aceste datorii sunt mai vechi de 3 ani, unele dintre ele sunt pescrise. Doresc sa achit catre asociatie o parte din suma restanta, mai putin pentru cei 3 ani care sunt prescrisi. Imi puteti spune va rog de la ce luna trebuie sa platesc in asa fel incat sa nu intrerup termenul de prescriere pentru cele deja prescrise. Prescrierea opereaza automat? Precizez ca in tot acest timp asociatia nu a facut nici un demers pentru recuperarea acestor sume. De asemena am rugamintea sa-mi spuneti care lege se aplica in acest caz. Va multumesc
Adam Grecu
Utilizator 7din 7 utilizatori consideră acest răspuns util
Eu nu pot intelege o asemenea situatie. Nu achiti cotele de intretinere din august 201, asociatia nu intreprinde nimic in sensul ca putea sa incheie cu dumneata o mediere notariala sau cu ex. judecatoresc, dar puteaau sa te actioneze si in instanta - dar uite nu au facut nimic si chiar nu inteleg de ce, poate ai avut o problema deosebita, te-au inteles si te-au lasat in pace si acum ce faci - ridici pretentii, ca uite frate, nu mai platesc pentru ca a intervenit prescriptia. Bun baiat si joaca bine - dar nu ti-e rusine deloc, da?
Ei, daca nu ti-e rusine, lasa-i pe cei de la asociatie sa te actioneze in instanta si doar instanta va putea sa hotarasca si faza cu prescriptia. Acum, asa cum te-a sfatuit dl. avocat, mergi si cauta un avocat priceput si in instanta sa soliciti ca asociatia sa-ti deconteze si cheltuielile de judecata - pentru a-i invata minte pe cei de la asociatie sa-si faca treaba pentru care sunt platiti, da?
Pentru a raspunde la intrebare:
Cautati in NCC, Cap. II Termenul prescriptiei extintive, art. 2513 - 2521.
Dar, asa cum s-a mai spus, doar instanta hotaraste.
Si daca instanta hotaraste ca anumite datorii se prescriu, cum se evidentiaza in contabiliatea asociatiei asa ceva? O datorie nu poate fi stearsa pur si simplu, ci doar prin incasarea unei chitante cu valoarea sumei restante.
Asociatia are dreptul de a da in judecata pe cei vinovati de situatia creata in vederea recuperarii datoriilor prescrise.
Se va putea obtine hotarare judecatoreasca si sa fie executati silit cei vinovati.
Cu alte cuvinte, datoria se va putea recupera dar nu de la cel datornic ci de la presedinte si administrator in functie de vinovatia acestuia sau daca vor fi gasiti vinovati de instanta de judecata.
Eu cand lucram cu asociatiile de proprietari mereu le atrageam atentia la tot felul de chestiuni printre care si la acestea.Atunci banii aveau alta valoare si avocatii erau platiti...
In urma cu vreo 20 de ani oamenii nu stiau de prescriptie...
Cei ingusti la mine aveau indoieli serioase...despre asa o ipoteza juridica si ziceau ca nu se poate asa ceva...
Si in ziua de astazi eu recomand ca cei care nu au avocat sa isi cumpere...
Cum este vorba cu batranii...