avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retribuire tura \" dubla \"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retribuire tura " dubla "

Ne desfasuam activitatea intr-o firma de transport unde in functie de " necesitatile " clientului acoperim in ture urmatorul interval orar : 09-21:00. Prima tura 09-18:00 cu o ora pauza de masa si cea de a doua intre 13-21:00 cu o ora pauza de masa . Intre 13:00 si 18:00 turele se suprapun . Exista speta in care unul din colegi pe motive intemeiate nu poate veni la birou in ziua respectiva si atunci celalalt este nevoit sa efectueze o tura " dubla " . Cum trebuie remunerat din punct de vedere legal de catre angajator salariatul care efectueaza aceasta tura dubla ? Si inca o intrebare : In contextul in care se refuza de catre angajat efectuarea acetei " ture duble " este pasibil de vreo sanctiune din partea angajatorului ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:01, 14 Martie 2019
1. Legea nu prevede o solutie in cazul expus de dvs.

2. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
1. Legea nu prevede o solutie in cazul expus de dvs.

2. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
Va multumesc pentru raspunsuri & ideea era ca angajatorul plateste doar orele suplimentare ( 3 ore ) iar volumul de munca este dublu ....
Codul Muncii
Art. 175
(1) Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.
....


Legea 319/2006
art.7
(1) În cadrul responsabilităților sale, angajatorul are obligația sa ia măsurile necesare pentru:
a) asigurarea securității și protecția sănătății lucrătorilor;
.....
(4) Fără a aduce atingere altor prevederi ale prezentei legi, ținând seama de natura activităților din întreprindere și/sau unitate, angajatorul are obligația:
....
c) sa ia în considerare capacitățile lucrătorului în ceea ce privește securitatea și sănătatea în munca, atunci când îi încredințează sarcini;
.....

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timp de odihnă eliza100 eliza100 Buna seara Fiul meu se află in următoarea situatie Este angajat in funcția de casier la Mega Image. Din luna aprilie 2017 este discriminat de sefa de ... (vezi toată discuția)
Program inegal ValentinC79 ValentinC79 Lucrez intr-o companie care are program continuu, in 3 schimburi 7 zile pe saptamana. In CM este specificat program inegal de lucru, conform graficului afisat ... (vezi toată discuția)
Program de lucru legal sau nu? lau09 lau09 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie daca se poate. Va rog sa imi spuneti daca programul de mai jos este legal sau sunt prea putine ... (vezi toată discuția)