avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Adeverinta somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Adeverinta somaj

Buna ziua,

Am o problema cu fostul angajator si nu stiu cum sa o rezolv. Dar sa va spun exact ce se intampla.
In perioada 01.11.2008 - 01.11. 2009 am fost angajata cu contract de munca pe perioada determinata (12 luni) la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.
La expirarea contractului, am fost pusa in situatia sa solicit la AOFM indemnizatie de somaj.
La depunerea dosarului la AOFM, pe 06 noimebrie, o angajata de acolo a depistat o serie de date completate gresit in CM de catre angajator cat si faptul ca adeverinta pt somaj, eliberata de angajator, era nula. De ce? Pt ca doamnele de la biroul de resurse umane, de la fostul loc de munca, pur si simplu nu au stiut ca este necesara eliberarea unei adeverinta tip pt somaj.
Astfel, in data de 09 noiembrie am mers la fosul job sa solicit corectarea greselilor. Nu a fost suficient faptul ca a durat 4 zile sa modifice greselile din CM, acum am ajuns in neplacuta postura de a-i suna zilnic pt a solicita acea adeverinta tip pt somaj. O astept de 2 saptamani iar cei de la resurse umane ma tot amana sub diferite pretexte, in situatia in care le-am explicat ca perioada legala de depunere a dosarului de somaj, in cazul meu, esta pana pe 30 noiembrie inclusiv.
Mentionez ca nu am avut conflicte de munca si nici discutii in contradictoriu cu nimeni, pe perioada activitatii mele la aceasta institutie.
As vrea sa merg la ITM sa le fac o reclamatie pt ca nu mi se pare corect sa astept 2 saptamani o adeverinta, adeverinta pe care am solicitat-o prima data pe 29 octombrie. Ideea este ca nu prea am incredere ca ITM ma va ajuta intr-un timp relativ scurt si astfel se poate sa pierd inscrierea la somaj.
Am mers personal la fostul job, luni, pe 16 noiembrie, sa solicit o programare pt a vorbi cu rectorul institutiei si am fost programata pt astazi la ora 9... iar dansul abia a catadixit sa-mi spuna pe fuga, la usa biroului ca acesta problema nu tine de dansul. Dupa aceea, am mai incercat la biroul de resurse umane iar cele doua angajate lipseau... Am asteptat o ora la usa ca ele sa vina de la tigara si cafea si cand au venit, mi-au spus sa revin saptamana viitoare si au incuiat usa.
Cred ca am fost suficient de clara si ati inteles exact lucrurile...
Ceea ce nu am inteles eu este de ce, de ce oamenii astia imi fac un rau gratuit, atat timp cate eu am fost si sunt cinstita si nu am gresit cu nimic. La aceasta intrebare nu astept raspuns.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Unde sa ma adreseaz? Ce sa fac?
In speranta ca m-am facut inteleasa, va multumesc anticipat!
Andreea
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 17:16, 20 Noiembrie 2009
Adresati-va ITM sau instantei de judecata. Va ia ceva timp dar puteti sa cereti in instanta despabubiri materiale de la angajator pentru perioadele in care ati fost lipsiti de mijloace banesti din cauza lui.
Va mai dau, din Codul muncii, articole care va ajuta:
Art.34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art.40 (2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documente lichidare ro_zapacila ro_zapacila Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri la doua intrebari. M-am intors la job din concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani. Nu am mai ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta vechime Buburuzsa Buburuzsa Buna ziua! Am lucrat anterior la o societate comerciala, in prezent lucrez in alta parte. Dat fiind faptul ca la locul actual de munca mi s-a pierdut cartea de ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de vechime florina ciomirdac florina ciomirdac buna, am si eu o nelamurire,poate ma ajutati cu ceva: in urma cu 7 luni am lucrat ca operator dispecerat al firmei Cobra Security,mi s-a promis ca mi se va ... (vezi toată discuția)