avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pentru că am fost bătută de o vecină, am fost la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Pentru că am fost bătută de o vecină, am fost la poliție să depun reclamație dar polițistul nu m-a lăsat să scriu tot ce voiam pe motiv că trebuie să rămână loc în partea de jos a paginii. Cum îmi pot completa declarația?

Am fost batuta de o vecina. Am facut plangere la Politie. La Politie a fost cu mine si un martor care a dat declaratie referitor la agresiunea suferita. Politistul care mi-a luat declaratie nu m-a lasat sa scriu tot ce aveam de scris, pe motiv ca am scris o pagina intreaga si trebuie sa ramana loc in partea de jos a paginii. Ce urmeaza sa se intample? Cum voi afla solutionarea plangerii? Pot merge din nou la Politie, sa depun o plangere in care sa scriu tot ce s-a intamplat? Trebuie sa depun plangere la Parchet? At trebui sa duc la Politie si certificatul medical eliberat de IML?
Ultima modificare: Duminică, 17 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Nu am fost singura. Nici cand am fost agresata si nici cand am fost sa fac plangerea. Agresiunea s-a petrecut in scara blocului, in prezenta unei vecine. Si aceasta a fost agresata, doar verbal. Impreuna cu vecina am fost la politie. Mie mi-a luat acea declaratie, iar vecinei nu i-a luat declaratie deloc. A zis ca nu are timp, ca trebuia sa ajunga undeva si noi l-am incurcat. Ca de ce nu am sunat la 112. Pur si simplu nu am mai avut astfel de probleme si nu am stiut ce trebuie sa fac. Cum spuneam, vecina a fost trimisa acasa, sa scrie acasa declaratia si sa o aduca apoi.
Puteti da o noua declaratie, prin care aduceti la cunostinta organelor judiciare aspecte de noutate, care nu au fost cuprinse in declaratia initiala.

Mentionati ca va constituiti parte civila, pentru prejudiciul cauzat, precizand defalcat sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale.

De asemenea, la dosarul cauzei puteti depune orice inscris pe care dumneavoastra il apreciati drept relevant, in vederea aflarii adevarului.
Certificatul medico-legal atesta numarul de ingrijiri medicale suferite, care nu se confunda cu cele de spitalizare.

Aveti dreptul de a propune probe, in vederea administrarii, anume martori.

APITOLUL II - Acţiunea civilă
Art. 20 - Constituirea ca parte civilă
(1) Constituirea ca parte civilă se poate face până la începerea cercetării judecătoreşti. Organele judiciare au obligaţia de a aduce la cunoştinţa persoanei vătămate acest drept.
(2) Constituirea ca parte civilă se face în scris sau oral, cu indicarea naturii şi a întinderii pretenţiilor, a motivelor şi a probelor pe care acestea se întemeiază.
(3) În cazul în care constituirea ca parte civilă se face oral, organele judiciare au obligaţia de a consemna aceasta într-un proces-verbal sau, după caz, în încheiere.
(4) În cazul nerespectării vreuneia dintre condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), persoana vătămată sau succesorii acesteia nu se mai pot constitui parte civilă în cadrul procesului penal, putând introduce acţiunea la instanţa civilă.
(5) Până la terminarea cercetării judecătoreşti, partea civilă poate:
a) îndrepta erorile materiale din cuprinsul cererii de constituire ca parte civilă;
b) mări sau micşora întinderea pretenţiilor;
c) solicita repararea prejudiciului material prin plata unei despăgubiri băneşti, dacă repararea în natură nu mai este posibilă.
(6) În cazul în care un număr mare de persoane care nu au interese contrarii s-au constituit parte civilă, acestea pot desemna o persoană care să le reprezinte interesele în cadrul procesului penal. În cazul în care părţile civile nu şi-au desemnat un reprezentant comun, pentru buna desfăşurare a procesului penal, procurorul sau instanţa de judecată poate desemna, prin ordonanţă, respectiv prin încheiere motivată, un avocat din oficiu pentru a le reprezenta interesele. Încheierea sau ordonanţa va fi comunicată părţilor civile, care trebuie să încunoştinţeze procurorul sau instanţa în cazul în care refuză să fie reprezentaţi prin avocatul desemnat din oficiu. Toate actele de procedură comunicate reprezentantului sau de care reprezentantul a luat cunoştinţă sunt prezumate a fi cunoscute de către persoanele reprezentate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2019
trandafir2, moderator
In calitate de persoana vatamata, aveti dreptul sa propuneti administrarea de probe. Puteti solicita in scris sa fie audiata in calitate de martor vecina dvs care a fost prezenta la momentul agresiunii. De asemenea puteti solicita in scris sa fiti audiata si dvs.
Cererea o adresati procurorului si o depuneti direct la parchet.
Faptul ca nu ati fost lasata sa declarati tot ceea ce aveati de spus, reprezinta o incalcare a dreptul la aparare, organele judiciare avand obligaţia de a va asigura exercitarea deplină şi efectivă a dreptului la apărare în tot cursul procesului penal, pe cale de consecinta aveti dreptul sa depuneti plangere conf. art. 336 c.p.p. la procuror.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2019
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuzare agent politie cercetari primare dosar penal sorin007 sorin007 Care este modalitatea prin care pot recuza un agent de politie,in cazul unor cercetari penale primare,cui trebuie sa ma adresez si ce motive pot invoca .Partea ... (vezi toată discuția)
Parte civila in proces penal ContSters295489 ContSters295489 Buna ziua.Eu am facut plingere la parchet intr-un dosar penal ,parchetul a dat începerea urmaririi penale,... deci parchetul este petent; faptuitorul este ... (vezi toată discuția)
Constituirea ca parte civila in cadrul procesului penal BLETI BLETI Model cerere constituire ca parte civila institutie publica. Am avut un accident de circulatie care s-a soldat cu avarierea autvehiculului in proportie de ... (vezi toată discuția)