avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Vanzare apartament cumparat in comun
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Vanzare apartament cumparat in comun

Buna ziua, sotia si cumnatul meu ,sunt propietari ca urmare a dezbaterii succesorale si detin in propietate 50% dintrun apartament . Cealalta jumatate din apartament este detinuta in propietate de o persoana care nu are nici o legatura de sange cu sotia si cumnatul meu. Intrebarea este, daca se poate vinde la licitatie apartamentul , in cazul in care una dintre parti nu doreste sa paraseasca imobilul .
Va multumesc, astept raspuns.
Buna ziua,
Daca se pune problema iesirii din indiviziune si niciuna din parti nu doreste bunul in materialitate sau nu are posibilitatea de a plati sulta/sultele, atunci bunul se vinde prin executor judecatoresc si suma obtinuta se imparte intre mostenitori in cotele stabilite de lege.
Buna seara, va multumesc mult , cumnatul si sora lui (sotia mea ), doresc sa valorifice acel 50%, ce le revin legal din acel imobil(apartament), dar acea persoana care detine cealalta jumatate , nu doreste acest lucru (adica vanzarea apartamentului), si nici nu are posibilitatea sa cumpere jumatatea detinuta de sotia si cumnatul meu , va rog sa ne indrumati cum se procedeaza , actualmente cumnatul si sotia sunt foarte bolnavi(ciroza hepatica ), si au nevoie de bani.
Va multumim foarte mult.
Buna seara, cumnatul si sotia care detin in urma succesiunii 50% din valoarea unui apatament cumparat anterior in comun, li s-a cerut pentru de catre instanta certificatul fiscal cu valoare de impunere, deci se va calcula pe cota de 50% sau pe tot apartamentul , aceasta valoare de impunere?
Va multumim, daca cineva stie sa ne lamureasca.



Bunul comun trebuia partajat.

Cotele-parti, odata individualizate, pot fi instrainata, fara a fi necesara partajarea.

Altminteri, in cazul in care nu doriti instrainarea acestora, ci doriti efectiv partajarea prin atribuire, ori vanzarea efectiva in vederea impartelii pretului, trebuie sa va adresati instantei de judecata.

Daca instanta de judecata dispune atribuirea bunului catre unul dintre coproprietari, in sarcina acestuia incumba obligatia de a-i despagubi pe ceilalti, printr-o sulta , o suma de bani cu titlu de despagubire.


Instanta de judecata poate dispune vanzarea prin licitatie publica, insa o conditie este aceea ca bunul sa nu fie cerut, prin atribuire, de niciunul dintre copartasi.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea ContSters96325 ContSters96325 Va mai propun un subiect....la care mi am un dubiu....si daca ma puteti ajuta....vas multumi din suflet. Impreuna cu unchiul meu avem 50-50% dintr-o ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,vă rog să îmi dați un sfat avem apartament 4 camere ... edithruska@yahoo.com edithruska@yahoo.com Bună ziua,vă rog să îmi dați un sfat avem apartament 4 camere doi frați 50-50 % sutem coproprietari nicicum nu ne putem înțelege la vanzarea ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj- sotul se opune vanzarii imobilului violeta54 violeta54 Buna seara Am cumparat o casa impreuna cu sotul si mama mea, fiecare avand 1/3 din valoarea casei. In cazul unui divort, daca sotul meu nu vrea sa vindem casa ... (vezi toată discuția)