avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt fericitul câștigător al unei țepe de 17.000 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt fericitul câștigător al unei țepe de 17.000 de euro după achiziționarea unui autoturism în vara trecută. Mă puteți ajuta cu niște sfaturi?

Buna ziua,
Dupa cum spune si titlu sunt fericitul castigator a unei tepe de 17.000 de euro dupa achizitionarea unui autoturism in vara trecuta a anului 2018.
Bun, pana in aceasta zi eu nu aveam habar ca masina a avut o dauna destul de mare de pe urma unui accident destul de periculos. Avand probleme cu masina de la vreo luna dupa ce am cumparat-o, am decis sa bag bani in ea cu sperenta ca voi scapa de unele nereguli, desi nu a fost asa din cauza ca nu stiam istoricul complet al masinii. Dupa insistentele mele la un mecanic si infiltrarea unor lumini pe sub masina, bara,table, plastice si ce se mai afla pe sub masina si pe unde a mai reusit sa le bage, am descoperit urme de sudura destul grave si am inceput sa caut pe internet cu speranta ca voi gasi ceva. Neavand incredere in site-urile ce se ocupa special pentru strangerea informatiilor tuturor autoturismelor ce au suferit accidente, kilometraj dat inapoi, etc..., am prefer ca inainte sa cumpar masina sa o duc direct in reprezentanta pentru efectuarea unui control amanuntit. Dupa ce proprietarul a fost de acord pentru un astfel de control in reprezentanta si pierderea a 2 ore acolo, m-am trezit cu un raspuns destul de promitator cum ca masina se afla in stare foarte buna si am cumparat-o imediat. Din pacate din vara trecuta si pana acum am avut cateva probleme cu ea in zona tintita de accident desi nimeni nu a vazut ca masina este sudata si refacuta destul de mult. De unele probleme am reusit sa scap, problema e ca nu reusesc sa scap de un sunet destul de ciudat ce eu credeam ca e vorba de cu totul altceva pana ce astazi mi s-a oferit un raspuns pe care nici nu credeam ca-l voi auzi vreodata. MASINA DISTRUSA SI REPARATA DIN NOU ce eu nu aveam habar si nici nu am fost instiintat despre accident, desi asta a fost prima grija. Omul de la care am cumparat-o nu mi-a spus absolut nimic si m-am trezit fix acum intr-o situatie destul de urata si nu stiu ce pot sa fac...
Am dovezile cum ca masina a fost implicata intr-un accident destul nasol si cu frica de a mai merge cu ea deoarece nu cred ca o mai pot vinde si nici nu stiu cat de sigura e dupa o interventie atat mare.
Masina a fost cumparata cu daune din afara Romaniei si adusa in tara pentru reparea ei si punenea in vanzare. Aceste informatii le-am aflat exact de pe site-urile in care eu nu aveam incredere si s-au dovedit destul de utile, mai utile ca o reprezentanta si multi alti mecanici. Au o baza de date despre masina mea destul bune, poze de la accident, anunturi puse pe site-urile din Romania pentru vanzare, informatii destul de bune si clare ce corespund perfect cu masina pe care am cumparat-o, seria sasiu, cod motor, etc...
Ma puteti ajuta cu niste sfaturi?
Credeti ca daca il dau in judeata mai pot obtine ceva tinand cont ca contractul de vanzare-cumparare a fost facut in urma cu ceva luni de zile? Inca nu a trecut un an de cand am cumparat masina si daca stiam ca a suferit o astfel de inverntie dupa un astfel de accident nici nu o cumparam. Unele urme de sudura abia se vad deoarece sunt destul de acoperite, doar daca stii ca a suferit un accident iti poti da seama.
M-am gandit sa va scriu si aici si va urma sa iau legatura cu un avocat.
Imi cer scuze daca nu am nimerit categoria corecta.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: alecsitu , utilizator 15:13, 4 Noiembrie 2022
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cumparand o masina la mana a 2-a ati riscat.
In instanta ar putea fi util daca ati detine un raport emis in urma verificarii masinii in reprezentanta, respectiv documente cu toate reparatiile efectuate ulterior cumpararii, emise de catre service-le unde s-a efectuat fiecare reparatie.
Pentru starea tehnica actuala a masinii, daca veti ajunge in instanta va fi utila o expertiza tehnica judiciara in specializarea auto.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă mulțumesc pentru sfaturi domnule Popa Gheorghe. Din păcate nu mai dețin factura de la reparațiile efectuate, dar dețin factura din ziua în care a fost efectuată controlarea autoturismului în reprezentanță înainte de a o cumpăra + o alta factură dintr-o altă reprezentanță la 2 luni după cu erori airbag-uri și centură exact în zona afectată de accident și nici a doua oara nu au descoperit urmele de sudură. Experizele nu ar fi o problemă pentru că au ce găsi acolo, de demonstrat se poate demonstra cam tot ce am spus. Singura mea frica este că nu am descoperit mai devreme aceste vicii ascunse, ci după ce am folosit autoturismul vreo 8- 10 luni de zile de la achizitionare. Practic în atatea luni de zile habar nu aveam că masina mea suferise un accident și a fost reparată și sudată. Dacă eu în tot acest timp vindeam autoturismul intram în ceva de care nu aveam habar. Urmează ca mâine să o duc într-un service autorizat pentru constatarea urmelor de sudură + poze și ce reușesc să mai găsesc ca să le trimit avocatului.
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2019
alecsitu, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Orice service va poate emite o copie conforma dupa factura de reparatii si anexa cu devizul de lucrari ( manopera + piese si materiale ).Trebuie sa faceti dovada prin acte ( factura+ deviz de lucrari ) a verificarii efectuate prin reprezentanta precum si copii dupa istoricul masinii scoase de pe internet.Asta pentru a dovedi viciile ascunse si eroarea de fapt asupra acestora.Dupa cum s-a aratat de consultantii anteriori aveti doua temeiuri de drept pentru actiuni in civil.Pentru ce doriti dvs. vad mai indicata anularea contractului de v-c pentru vicii ascunse necunoscute la cumpararea masinii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acţiune redhibitorie, varietate cu caracter special a acţiunii civile prin care cumpărătorul poate cere rezoluţiunea vânzării, invocând existenţa unui viciu ascuns al lucrului. Este admisibilă chiar dacă natura viciului nu ar face lucrul impropriu destinaţiei sale normale. Instanţa de judecată sesizată are însă libertatea de apreciere în ce priveşte oportunitatea rezoluţiunii contractului,
In raport cu gravitatea viciului reclamat, putând dispune numai o reducere de preţ atunci când acel viciu este de mică importanţă. O atare soluţie converteşte finalitatea a.r., făcând-o identică cu finalitatea acţiunii estimatorii. Codul civil dispune că în caz de admitere a a.r., vânzătorul are obligaţia ca, reprimind lucrul, să restituie cumpărătorului preţul şi cheltuielile vânzării.
Atunci când constatarea existenţei viciului ascuns se face după înstrăinarea lucrului de către cumpărător, dreptul de a exercita a.r. revine subdobânditorului. Exercitarea a.r. poate fi făcută în termen de 6 luni, iar dacă viciile au fost ascunse cu viclenie de către vânzător (în sensul că acesta, având cunoştinţă despre existenţa lor la momentul perfectării contractului, s-a comportat cu rea-credinţă) în termenul general de prescripţie extinctivă.
Aceste termene de prescripţie încep să curgă de la data descoperirii viciului ascuns, însă cel mai târziu de la împlinirea unui an de la predarea lucrului, indiferent de natura acestuia, cu excepţia construcţiilor, iar în cazul acestora, cel mai târziu de la împlinirea a 3 ani de la predare.


~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Am cumparat o masina care a fost lovita, proprietarul actual stiind asta. avand martori pot castiga in instanta? dimamonicaelena dimamonicaelena Buna seara! Am cumparat o masina care a fost lovita. Primul proprietar , pe care l-am contactat dupa ce am luat masina mi-a spus ca el a avut accident cu ... (vezi toată discuția)
Am cumparat o masina din 2013 de la o pers juridica si am constatat ca e defecta catalin dumitrescu catalin dumitrescu buna ziua. acum 3 saptamani am cumparat o masina cu factura fiscala de la o pers juruduca, care aduce masini de afara. dupa ce am mers cu ea 350 km s-a aprins ... (vezi toată discuția)
Masina sh cu probleme grave. mickwin mickwin Buna ziua, Nu stiu daca a mai fost cineva in cazul meu pe aici pe forum, dar in viata reala cred ca da. Cam de 3 saptamani am facut contractul de vanzare ... (vezi toată discuția)