avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Anul trecut am avut un accident la locul de muncă, pe ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Anul trecut am avut un accident la locul de muncă, pe care nu l-am declarat la ITM pentru că patronul mi-a promis ajutor financiar. M-a mințit, nu mi-a decontat nimic, ce se mai poate face acum?

Anu trecut in 5 iunie , am avut un accident la locul de munca . Mai exact am picat si miam luxat rotula . Au fost ma multe complicatii , am stat 45 zile in chips si 30 zile in orteza dreapta. In data de 6 noiembrie mam operat si iar pina in prezent sunt pe recuperare, Am facut o mare GRESALA NU AM DECLARAT ACCIDENT DE MUNCA. Mai pot face legal ceva in acest sens ?Am fost mintit de Patron si nu mia decontat nimic. Operatia am efectuato la Spitalul Militar Cluj si eu sunt din Zalau, drumuri nenumarate la control si tratamentele etc . Va rog sa imi spuneti daca mai pot face ceva ? VA MULTUMESC
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:33, 20 Martie 2019
Se mai poate, plangere la ITM-ul judetean in care sa povestiti toata intamplarea...
Multumesc
~ Conținut șters la cerere ~
ART. 39 din legea 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
(1) Constituie contravenţii faptele săvârşite de angajatorii aflaţi în una dintre situaţiile prevăzute de prezenta lege.
...
(4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 12 alin. (1) lit. a) şi b), art. 13 lit. a), d) - f), h) - m) şi o), art. 20, art. 29 alin. (1) lit. a) şi ale art. 32 alin. (2).
]ART. 29
(1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;

Si legea 319/2006 reprezinta transpunerea in legislatia romaneasca, odata cu intrarea in U.E.
a Directivei 89/391.
Inainte de aceasta lege exista o alta lege ce reglementa acest domeniu, legea protectiei muncii nr. 90/1996.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mentionati, citez: "... Am facut o mare GRESALA NU AM DECLARAT ACCIDENT DE MUNCA... "
Ca angajat aveati doar obligatia legala sa anuntati angajatorul conform Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare
-art. 26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit.f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
Puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
Daca evenimentul produs nu a fost comunicat la ITM nu s-a cercetat si nu a fost inregistrat de catre firma, victima nu beneficiaza de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.

Alte discuții în legătură

Accident de munca CristianMihai2018 CristianMihai2018 Bună ziua! In urma cu o luna am avut un accident de munca fiind vina mea care din pacate sa soldat cu dubla fractura al bratului drept si strivire a ... (vezi toată discuția)
Accident de munca Jonathan23 Jonathan23 Am și eu o întrebare. După jumătate de luna de la semnarea contractului am avut un accident de munca ( mi-am tăiat un deget ). Voi beneficia de concediu ... (vezi toată discuția)