Anul trecut am avut un accident la locul de muncă, pe care nu l-am declarat la ITM pentru că patronul mi-a promis ajutor financiar. M-a mințit, nu mi-a decontat nimic, ce se mai poate face acum?
Anu trecut in 5 iunie , am avut un accident la locul de munca . Mai exact am picat si miam luxat rotula . Au fost ma multe complicatii , am stat 45 zile in chips si 30 zile in orteza dreapta. In data de 6 noiembrie mam operat si iar pina in prezent sunt pe recuperare, Am facut o mare GRESALA NU AM DECLARAT ACCIDENT DE MUNCA. Mai pot face legal ceva in acest sens ?Am fost mintit de Patron si nu mia decontat nimic. Operatia am efectuato la Spitalul Militar Cluj si eu sunt din Zalau, drumuri nenumarate la control si tratamentele etc . Va rog sa imi spuneti daca mai pot face ceva ? VA MULTUMESC
Da dar este o diferenta intre un concediu medical obisnuit ( ce.l primeste de la medic, în urma unui diagnostic...) si un concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă ( ce.l primeste in urma unui accident de munca- dupa cercetarea lui de către o comisie numită de angajator, avizarea dosarului, procesului verbal de cercetare a accidentului de munca, de către ITM, completarea formularului FIAM-Formular de Identificare a Accidentului de Munca -și depunerea lui, împreună cu Procesul verbal, la Casa de pensii...
Accidentele de munca se platesc in baza Legii 346/2002sau 2003, nu mai stiu exact.
Daca cautati pe net legea dupa care se platesc accidentele de munca sigur o gasiti.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
@ Cristi Fritz
Nu trebuie sa justific de ce am sters mesajul dvs. Totusi o fac - era offtopic, deci inutil pentru ca utilizatorul sa inteleaga ce are de facut.
Vi le las pe cele care au urmat, poate aveti timp sa recititi si sa trageti singur concluzia despre utilitatea acestora. Va stopez insa si inchid discutia cu rugamintea catre utilizatorul care a deschis discutia, daca are nelamuriri sa deschida o discutie noua.
Pot comenta multe legat de "conversatia" purtata pe legislatie. Nu este cazul, nu ajuta cu nimic utilizatorul.
Art,31 invocat de dvs. nu se poate aplica doar pentru ca s-a acordat un concediu medical de ... zile, mai multe decat cele 3 zile mentionate.
Procedura legala este cea indicata in comentarii - cercetare eveniment, avizare dosar de catre ITM, completare formular FIAM si inregistrare AM de catre angajator.
Fara aceste etape parcurse, nu se poate schimba codul de pe certificatul medical acordat initial (de boala) in cod pentru AM.
Va dau in continuare o consultatie gratuita.
ITM trimite la parchet numai acele dosare pe care le cerceteaza (nu pe cele pe care doar le avizeaza) si in care exista elemente legate de cauza producerii evenimentului si care ar putea avea la baza producerea unei infractiuni.
In cazul de fata, fiind vorba de un eventual AM cu incapacitate temporara, cercetarea evenimentului produs se efectueaza de catre o comisie desemnata de angajator.
La data producerii evenimentului, dupa caz, se sesizeaza si politia/ parchetul pentru o cercetare preliminara la fata locului. Sesizarea se face de catre cei care au cunostinta de producerea evenimentului (angajator, lucratori, serviciul de ambulanta, etc.).
Nimeni nu l-a sfatuit pe utilizator sa nu deschida actiune in instanta. Pentru ca actiunea sa fie admisa de instanta si sa se deruleze mai rapid, la dosarul cauzei trebuie anexate PV de cercetare AM avizat de catre ITM si formularul FIAM.