Anul trecut am avut un accident la locul de muncă, pe care nu l-am declarat la ITM pentru că patronul mi-a promis ajutor financiar. M-a mințit, nu mi-a decontat nimic, ce se mai poate face acum?
Anu trecut in 5 iunie , am avut un accident la locul de munca . Mai exact am picat si miam luxat rotula . Au fost ma multe complicatii , am stat 45 zile in chips si 30 zile in orteza dreapta. In data de 6 noiembrie mam operat si iar pina in prezent sunt pe recuperare, Am facut o mare GRESALA NU AM DECLARAT ACCIDENT DE MUNCA. Mai pot face legal ceva in acest sens ?Am fost mintit de Patron si nu mia decontat nimic. Operatia am efectuato la Spitalul Militar Cluj si eu sunt din Zalau, drumuri nenumarate la control si tratamentele etc . Va rog sa imi spuneti daca mai pot face ceva ? VA MULTUMESC
Ati si citit Legea 319/2006? Are un capitol de sanctiuni, capitolul IX. Mai exact articolele 39-44, dintre care 44 spune: "Angajatorii raspund patrimonial, potrivit legii civile, pentru prejudiciile cauzate victimelor accidentelor de munca sau bolilor profesionale, in masura in care daunele nu sunt acoperite integral prin prestatiile asigurarilor sociale de stat."
Asadar dupa sesizarea ITM-ului care va sanctiona angajatorul pentru nerespectarea dispozitiilor privind comunicarea evenimentului, cercetarea si inregistrarea accidentelor de munca, in baza procesului verbal de cercetare, a avizului ITM, se poate cere decontarea serviciilor medicale de catre Casa de Pensii ca asigurator principal, iar in conditiile in care unele nu sunt acoperite, se poate urma calea instantei in civil in baza art. 44.
Ati activat sau activati in domeniu de lăsați asemenea răspunsuri?
Ati citit legea 319/2006 Si HG 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare?
E adevarat ca pentru eventuale daune domnul in cauza se poate adresa instanței dar atunci v.a fi dispusă o expertiza judiciară în domeniul SSM si v.a decide instanta...
Procurorul nu investighează decat anumite accidente de munca ( cele in urma carora rezulta decesul sau invaliditate acciddntatului, dispariția lui, etc.), nu cele in urma carora accidinentatul revine la munca dupa o perioada d3 concediu medical ( Incapacitate Temporară de Muncă-ITM).
Nu stiu ce concediu a avut dumnealui dar nu cred ca a fost concediu p3ntru ITM.
Acesta se acorda in urma cercetări accidentului de munca, completarea fișei FIAM si depunerea acesteia, împreună cu dosarul avizat de ITM, la Casa de Pensii Judeteana, aceasta gestionează Fondul Unic pentru Asigurarea Accidentelor de Munca( nu i mai stiu exact denumirea) din care se plateste indemnizatia pentru ITM ( primele 3 sau 5 zile sunt plătite de angajator si restul de Casa, din acest fond).
Daca v.ati fi confruntat cu un asemenea eveniment ati fi știut pasii, asa...fie cititi legea, fie nu mai scrieti aiurea...
Fără supărare.
Seara placuta!
Si nu i.am spus domnului doar sa citească legea, i.am dat si articolul ce.l poate ajuta.
Oricum, inspectorul c3 v.a verifica aceasta plangere v.a decide pasii de urmat precum si eventualele prevederi din legislație încălcate si v.a decide în consecință.
Domnul trebuie doar sa depună plângerea si sa revina cu eventualele întrebări, neînțelegeri...