Sunt in negocieri cu o firma din Germania care ar dori sa ma angajeze pentru a desfasura activitati in Romania in numele lor.
1. Daca fac un contract cu ei, eu fiind persoana fizica, ce taxe voi datora statului roman? Trebuie avut in vedere ca firma nu imi va plati nici o taxa in Germania, toti banii mi-i vor trimite mie.
Stiu ca o idee de organizare ar fi PFA, din pacate nu este posibil un PFA la norma de venit. Stiu care ar fi impozitele, problema ar fi cu TVA-ul pentru ca venitul brut anual ar putea depasi valoare la care trebuie sa intri la platitor de VAT.
2. Pentru un astfel de aranjament (PFA Ro, activitate Ro, firma straina din UE) eu ar trebui sa pun TVA pe facturi? Ei ar putea sa si-l deduca?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri. Mi-ar fi de ajutor in negocierile viitoare.
activitatea ar fi CAEN 6202, Consultanta in tehnologia informatiei.
firma germana si-ar recupera TVA-ul facturat de PFA pentru asa ceva desfasurat in Romania?
la alte taxe datorate statului m-am referit din pdv al PFA. aici nu as fi asa de in ceata.
ceata mai mare este cat datorez daca fac contractul ca PF.
am nevoie de aceste info pentru a le comunica ce mod de colaborare este avantajos pentru mine.
serviciile de consultanta se incadreaza la exceptia de la art. 133, alin 2, lit. g), pct. 5 cod fiscal, iar locul prestarii este considerat germania, daca firma germana este inregistrata in scopuri TVA in tara sa.
asadar, daca infiintati un PFA si va inregistrati in scopuri TVA la infiintare, conform art. 153 cod fiscal, veti factura serviciile in regim de scutire de taxa, iar firma germana va deduce tva aferenta in germania.
cat despre impozitarea PFA-ului, aceasta este 16% aplicat la venitul net, care inseamna venit brut minus chelt deductibile
nu uitati insa de contributia obligatorie la fondul de sanatate - 5,5% din venitul net si contributia la sistemul de pensii, minim 31,3% din 1/4 salariu mediu brut lunar ( aici nu sunt foarte sigur ca procentele nu s-au schimbat intre timp)
un lucru foarte important, aveti dreptul sa deduceti tva aferenta achizitiilor efectuate in scopul realizarii veniturilor
impozitul pe venit si contribututia la sanatate se platesc anticipat in 4 transe trimestriale, 15 martie, 15 iunie, 15 sept si 15 decembrie, iar in anul urmator se face regularizarea in functie de venitul efectiv obtinut
contributia la pensie se plateste lunar, pana pe 25 a lunii urmatoare.
multumesc mult pentru raspunsul prompt si argumentat.
daca puteti sa ma lamuriti referitor la prima parte a intrebarii initiale, in situatia in care nu ma inregistrez ca PFA si fac contract cu firma germana ca angajat al ei, care ar fi taxele pe care ar trebui sa le achit statului roman tinand cont ca firma nu ar plati nimic in Germania?