Bună ziua am și eu o întrebare la dv am fost împreună cu partenerul meu timp de 7 ani nu am fost căsătoriți deloc legal dar avem un copil împreună care este trecut pe numele lui și ne am despărțit. Am lucrat 5 ani în tara și acum lucrez în străinătate, tatăl copilului la fel tot în străinătate. Menționez ca, copilul este în grija mamei mele cât sunt plecata. Tatăl nu își vizitează copilul nu participa financiar într un cuvânt nu se implica deloc în creșterea și educația lui. Întrebarea mea este as putea sa obțin custodia copilului în asa fel încât sa nu am nevoie de o procura sa pot sa îl iau cu mine unde muncesc sa nu mai depind de deciziile lui. Ce as putea face pt a obține drepturile depline asupra copilului? Mulțumesc anticipat
Trebuie să demaraţi o acţiune în instanţă, prin care cereţi autoritatea părintească unică asupra minorului. Faptul că nu aţi fost căsătoriţi nu are importanţă, contează doar numele tatălui înscris în certificatul de naştere al copilului. Trebuie să demonstraţi cele scrise mai sus.Contează dacă tatăl copilului nu se opune cererii dvs.
Decizia instanţei se circumscrie interesului superior al copilului, urmând a se raporta, în mod firesc, şi la concluziile raportului de anchetă psiho-sociala, la învoiala părinţilor, dacă există şi/sau la opinia copilului în această privinţă.
Per a contrario, decizia instanţei va putea fi alta, dacă din probele administrate în cauză, va rezulta că o altă soluţie este în interesul superior al copilului.
O altă soluţie ar urma să fie reprezentată de situaţiile de excepţie de la regulă sus-mentionată, şi anume exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte sau de către alte persoane.
Astfel, dispoziţiile art. 398 NCC prevăd situaţia exercitării autorităţii părinteşti de către un singur părinte, „dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului” (art. 398 NCC – Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte).
Divort
Adrian1978
DACA SOTIA PLEACA IN STRAINATATE SI LASA COPII DE FAPT II ABANDONEAZA PE EI SI FAMILIA CUM POT FACE SA OBTIN UN DIVORT USOR SI CUSTODIA TOTALA A COPIILOR!!! (vezi toată discuția)