Buna ziua,
In urma cu 7 ani unul din parinti a murit, lasand o casa, o sotie si 3 copii. In anii care au urmat (7) nu s-a realizat succesiunea, sotia locuind in casa. In urma cu un an, sotia a fost diagnosticata cu un grad de handicap conf. L.448/2006, cod de handicap 6, deficienta functionala accentuata-permanenta, care necesita curator.
Intrebarea este: poate in acest caz sotia sa faca donatie la partea ei din casa unuia dintre copii (care este si curatorul ei), in conditiile in care dezbaterea mostenirii nu s-a realizat, iar ea are acest cerficat de handicap?
Care ar fi pasii premergatori acestui proces si ce ar presupune acest lucru?
Va multumesc pentru raspunsuri!
Sincer sa fiu, nu stiu ce reprezinta concret acest handicap de grad 6, daca implica si lipsa discernamantului,avand in vedere ca actul despre care vorbim este viitor, donatia e nula de drept. De asemenea, donatiile nu pot depasi o cantitate din bunurile donatorului, daca are copii, (in raport cu numarul lor), sau parinti (art. 841-843 Cod civil). In cazul in care trec peste partea disponibila, se reduc la aceasta parte (art. 847 Cod civil). Reductiunea se poate cere numai de mostenitorii rezervatari, mostenitorii acestora sau cei care infatiseaza drepturile lor (art. 848 Cod civil). Calculul si ordinea reductiunilor se face conform prevederilor art. 849-885 Cod civil.