avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sunt separat în fapt de soția mea și cresc singur ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Sunt separat în fapt de soția mea și cresc singur copilul pe care îl avem. Cum o pot obliga să contribuie la cheltuielile cu creșterea lui?

Buna ziua. Am intrebare eu si sotia mea stam separat avem un copil de 4 ani la lasat mie dar nu se mai intereseaza de el ce pot sai fac sa poata contribui la cresterea lui. Momentan eu ma ocup de cresterea lui si copilul e bolnav ce acte imi trebuie sa fac si unde sa ajung pt a o obliga sa contribuie la cresterea lui. Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde acum ce doriti dvs.
Daca doriti sa divortati, promovati actiunea de divort si in cadrul actiunii de divort se va stabili si pensia de intretinere in favoarea minorului, alaturi de celelalte capete de cerere accesorii divortului, respectiv stabilirea locuintei minorului , exercitarea autoritatii parintesti comune sau exclusive dupa caz si reluarea numelui avut anterior casatoriei.
Daca insa doriti doar stabilirea pensiei de intretinere, este necesar sa promovati o actiune de stabilire pensie in favoarea minorului.
Pensia poate fi stablita in functie de veniturile mamei ( daca aceasta realizeaza venituri) sau in functie de venitul minim pe economie daca nu realizeaza venituri.
Actiunea se depune la judecatoria in a carei raza domiciliati si se timbreaza cu 20 lei.

Investiți instanța cu solicitarea stabilirii pensiei de întreținere a minorului, în cuantum de 1/4 din veniturile pârâtei.
Fără ă se introduce divorțul procesul doar pe pensie este mai complicat dar se poate obtine hotărâre.
Si eu va sugerez sa promovati divortul,odata cu acesta, vor fi solutionate si capetele accesori, anume locuinta minorului,forma autoritatii parintesti, pensia de intretinere.

Pe cale de ordonanta presedintiala, daca justificati o urgenta, instanta de judecata poate ordona masuri grabnice, vremelnice, pentru preintampinarea pierderii unui drept, ori indepartarea unei pagube.

Efectele masurii transate pe cale de ordonanta presedintiala se intind pana la solutionarea definitiva a divortului.

Asadar, puteti solicita pensia de intretinere, pe aceasta cale.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Divortul dureaza minim 3 luni pana la prima infatisare.
Faceti o cerere subsemnatul..., tata a lui..., cer stabilirea pensiei copilului de la mama sa ...., in contradictoriu cu aceasta, pe cale de urgenta.
Scrieti acolo dupa tata si dupa mama unde e locuinta fiecaruia, nr de telefon, adresa de email, cat mai multe date reale de contact.
Subliniati cuvantul urgenta. Depundeti in 2 exemplare.

Ar trebui intr-o luna sa aveti hotararea, depinde de instanta. Trebuie sa platiti taxa de timbru de 20 de lei pe care sa o atasati la cerere, impreuna cu copia certificatului de nastere a copilului.

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala de incredintare a minorului mihaoa mihaoa Buna ziua. Se poate depunde o ordonanta presedetiala de incredintare a minorului daca nu am depus inca dosarul de divort? Sotul meu a parasit domiciliul de o ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara mihaella23 mihaella23 As vrea sa stiu daca pensia alimentara pt.minor fara divort deocamdata se cere prin ordonanta prezidentiala,conform carei legi si cum se procedeaza?care este ... (vezi toată discuția)
Netemeinicie sau prematuritate actiune? dandanaua dandanaua Cu două săptămâni înainte de a introduce eu actiunea de divort prin care solicit si incredintarea minorei mie si obligarea pârâtului la pensie de ... (vezi toată discuția)