avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sultă pentru renunțarea la cota-parte dintr-un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sultă pentru renunțarea la cota-parte dintr-un imobil moștenit: cum se procedează când cel care vrea să preia tot imobilul nu dispune de toată suma la momentul dezbaterii moștenirii?

Buna ziua,
E vorba de o casa care a apartinut in proportie 50/50 (adica ambele nume pe contractul de vanzare) unor soti divortati. Unul a murit fara sa lase testament sau alte acte in acest sens.

La dezbaterea succesiunii sotul supravietuitor vrea sa renunte in favoarea unuia dintre cei 4 copii ai lor (toti proveniti din casatorie). Daca inteleg eu bine, asta inseamna ca doar partea de 50% a celui decedat se imparte egal intre cei 4 copii, fiecaruia revenindu-i 12,5% din imobil.

Intrucat casa nu e chiar atat de mare si 1/8 din ea nu poate fi locuita independent de viitorul proprietar al 50+12,5% din ea, ceilalti 3 frati ar dori o despagubire materiala pentru a renunta si ei, la dezbaterea succesiunii, la cotele-parte ce le revin. Mostenitorul majoritar e de acord. Ce solutie ar fi de urmat, pentru ca efortul financiar al mostenitorului "principal" e prea mare pentru o plata pe loc si se va apela probabil la un angajament de plata (inca nu stim daca in rate sau mentionand "pana la data de")? Se poate face un act, o promisiune ferma in acest sens? Ar fi mai bine sa fie la notar/avocat, sau ajunge unul de mana?

Multumesc frumos. O zi si o saptamana frumoase va doresc.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: friday_325 , utilizator 10:56, 13 Mai 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din pacate, desi legea civila permite partajul cu sulta de la bun inceput, la notar veti incheia doua acte diferite, fiecare cu costul lui.
Sotia divortata NU are cum sa fie mostenitoare!!!
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2019
DinuX, utilizator
Doamna avocat Ioana Stoica, doamna coproprietar in ce calitate intra la dezbaterea succesiunii, fiind divortata de celalalt coproprietar?
Probabil ca, după divorț, nu au făcut partajul, deci bunurile au rămas comune.
Dacă după divorț nu s a făcut partajul, fostă soție are cum sa moștenească !

DinuX a scris:

Sotia divortata NU are cum sa fie mostenitoare!!!

Alte discuții în legătură

Mostenire ,succesiune anays18 anays18 cum se poate face act pe un apartament intreg, in cazul in care se dezbate succesiunea doar pt un parinte care a decedat ,cealalta parte a celuilalt parinte ... (vezi toată discuția)
Buna ziua... succesiune proprietarul unui imobil, (din urma primei ... Liviu. Marin Liviu. Marin Buna ziua... Proprietarul unui imobil, (din urma primei casatorii are o fata) se recasatoreste .Fosta sotie (coproprietar fiind )vinde cu contract de ... (vezi toată discuția)
Succesiune anushca anushca Verisoara mea a fost casatorita 50 de ani ,locuind la tara,in casa socrilor, impreuna cu varul meu. Cand socrii au murit, varul meu a facut succesiunea dar nu ... (vezi toată discuția)