avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... CULPA COMUNA SAU NU? sa inaintez recurs?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

CULPA COMUNA SAU NU? sa inaintez recurs?

Am cateva intrebari, m-ar ajuta mult orice parere/sfat avizat
in urma unui procesului penal pentru vatamare din culpa intr-un accident rutier, nu ar trebui sa rezulte culpa comuna (desigur cu grade diferite de responsabilitate) daca pe langa vinovatul principal (cu indicator de oprire), cealalta masina circula cu viteza excesiva (76 fata de limita de 50), si martorii au declarat in proces ca accidentatul cel mai grav nu purta centura de siguranta? Am sanse sa fac si sa obtin apel sau recurs? Ce ar trebui sa contina o astfel de cerere, pe care inteleg ca trebuie sa o depun in zece zile de la pronuntare. Mai jos va descriu cazul meu, cerandu-mi scuze ca ma lungesc in explicatii.
Patrundeam intr-o intersectie de pe un drum fara prioritate (avand indicator oprire), am oprit pentru a ma asigura, si considerand ca pot trece in siguranta m-am angajat in traversarea intersectiei, dar inainte de a iesi am fost lovit puternic din dreapta de o masina. Dupa franare+accident vitezometrul celeilalte masini a ramas blocat la 70km/h. Concluzia politistului a fost ca “nerespectand semnificatia indicatorului oprire am intrat in coliziune cu autoturismul care circula regulamentar”, lucru care poate induce in eroare pe cineva care citeste aceasta fraza si nu cunoaste restul detaliilor tehnice.
S-a soldat cu avarii totale ale ambelor masini si vatamarea corporala a celor doua persoane din celalata masina - una din ele (fractura la sold) a primit 120 zile de spitalizare si ingrijiri plus incapacitate de munca 20% (desi acum se misca foarte bine), iar cealalta 0 zile de spitalizare si 19 zile de ingrijiri.
M-am interesat de ei imediat dupa accident, incercand sa ofer ajutorul material celui internat, insa a refuzat si fiecare a inaintat plangere penala. La incercarea de impacare amiabila au pretins impreuna 6000EUR, pe care neavandu-i personal am indicat folosirea asigurarii RCA. In replica s-a ajuns la proces (inevitabil dat fiind urmarile mentionate). In timpul instrumentarii la politie, considerand ca nu sunt singurul vinovat am cerut (si platit) expertiza tehnico-judiciara auto. Nefiind sfatuit cum trebuie de avocat nu am cerut sa fie cu expert parte.
Din expertiza efectuata rezulta ca masina care m-a lovit avea 76 km/h si ca eu sunt unicul vinovat de producerea si urmarile accidentului. Expertul nu a luat in calcul toate datele problemei, nu a tinut cont si de declaratia mea ca am oprit sa ma asigur ci si-a bazat concluzia cu privire la vinovatie doar pe faptul ca intram de pe drum fara prioritate, si in baza declaratiei unui martor si a concluziei politistului care a intocmit dosarul, de fapt antepronuntandu-se toti asupra vinovatiei mele.
Mi-am cautat un expert parte si am formulat imediat si in scris obiectiuni la expertiza, dar raspunsul expertului politiei a fost negativ si chiar tendentios (ex:VORBE GOALE PENTRU A FI SPUSE SI A IMPRESIONA) La procuratura am cerut contraexpertiza cu expert parte si mi-a fost refuzata pe motivul ca deja mi s-a raspuns la obiectiuni. La proces am cerut din nou contraxpertiza - platita tot de mine- si deasemeni mi-a fost refuzata ca neservind cauzei.
In judecata de fond, soferul celeilalte masini a declarat ca mergea cu viteza legala, afirmand insa ca avea “50km/h plus cei zece” ; Martorul adus de acuzare - singurul martor al accidentului - nu a putut declara daca am oprit sau nu (altfel decat declarase la momentul sosirii politiei); deasemeni a declarat ca atunci cand a scos accidentatii din masina (lesinati), nu isi aminteste ca acestia sa fi purtat centura. In timpul procesului, avocatul meu nu m-a ajutat foarte mult: nu a stiut cum sa ceara de la bun inceput expertiza cu expert parte, nu a introdus martori de circumstantiere, plus ca nu m-a anuntat de introducerea in dosar a expertizei medico-legale a acuzatorilor si nici nu a contestat-o, desi asa cum am mai spus, respectivul nu schioapata sau sa aibe alte semne vizibile de invaliditate.
In concluzie, cu toate ca masina cealalta circula cu viteza excesiva, ca nu s-a putut dovedi ca nu am oprit, ca a rezultat ca cel cu 120 zile nu purta centura, procuratura a propus sa fiu singurul vinovat si nu din culpa comuna pentru urmarile deosebit de grave.
In prezent instanta este in pronuntare.
Cel mai recent răspuns: klaus70 , utilizator 14:19, 22 Noiembrie 2009
Instantra nu este tinuta de propunerea parchetului ci in urma ccercetarii judecatoresti poate ajunge si la alta concluzie in urma probelor administrate, inclusiv ca ar putea exista culpa comuna. In orice caz daca solutia va dezanatjeaza pueti formula dupa caz apel sau recurs
Multumesc pentru raspuns. Intrebarea mea ramane: in lumina datelor cazului meu, daca sentinta instantei in prezentul proces m-ar dezavantaja clar scotandu-ma singurul vinovat- cu tot ceea ce inseamna asta pentru mine in acesta situatie- perioada de inchisoare cu suspendare mare, amenda penala si despagubiri consistente -(neluand in calcul ca viteza excesiva a celorlalti, nepurtarea de centuri de siguranta, singurul martor luat la intrebari in proces,care isi schimba declaratia in defavoarea lor au agravat decisiv vatamarile celor doi), ce sanse as avea sa pot obtine in apel sau recurs culpa comuna si diminuarea consecintelor penale? Pe ce motivatii (care sa vina in avantajul meu) ale introducerii recursului ar trebui sa insist?
Legat de contra-expertize: in recurs sau apel, mai am posibilitatea reala sa pot ataca expertiza politiei (deruland una cu expert parte) si expertizarea certificatului medico-legal (privind incapacitatea de munca)?
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2009
klaus70, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot face? codriz codriz mergem intr`o seara cu ceata si mazga pe jos si m`am inscris in depasirea unei masinii( am semnalizat si am facut flashuri). eram incadrat pe banda a 2-a iar ... (vezi toată discuția)
Viteza excesiva versus "cedeaza trecerea" andreeagheorghe andreeagheorghe in urma cu 5 ani am fost implicati intr un accident rutier. noi veneam de pe strada cu cedeaza trecerea, ne am asigurat, nu venea nimic (aparent) asa ca ne am ... (vezi toată discuția)
Intrebare accident rutier talex talex In februarie 2008 am avut un accident rutier in care eu sunt vinovat. Circulam in afara localitatii cu 70Km/h (intr-o zona cu limita de 60km/h) cf. expertizei ... (vezi toată discuția)