avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plătesc de un an o sumă consistentă ca pensie de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plătesc de un an o sumă consistentă ca pensie de întreținere pentru copilul meu, iar acum veniturile îmi sunt în creștere. Cum mă pot proteja de eventuala cerere de majorare, ținând cont că deja copilul duce deja o viață de lux?

Am un copil de 3 ani din fosta casatorie. Divortul a fost finalizat acum aproximativ un an si am ajuns, din cauza "lipsei de experienta" a avocatului meu, sa platesc pensie de intretinere de 1800 RON. Ca un semn de buna credinta am indexat voluntar pensia platita in anul 2019 cu inflatia pe anul 2018 astfel ca acum platesc 1877 RON.

Intre timp m-am mutat intr-o tara din Vest si castig mai bine (imi vizitez copilul din 2 in 2 saptamani in Romania, cel putin o data pe an vin ei aici). Fosta sotie nu a intentat un nou proces pentru a creste cuantumul pensiei de intretinere cel mai probabil pentru ca am contribuit masiv la cheltuielile ei si ale copilului (vorbim de mai mult de 1500EUR lunar pe langa pensia de intretinere). Saptamana viitoare insa voi finaliza inregistrarea primei mele companii in aceasta noua tara si ma astept ca veniturile mele sa creasca substantial pana la sfarsitul acestui an. Ce pot face pentru a ma proteja de fosta sotie? Copilul duce o viata de lux acum asa ca, teoretic, nu ar avea de ce sa ceara mai multi bani. Totusi, as vrea sa nu ajung sa fiu nevoit, dupa inca 2 ani de procese, sa platesc 1/4 din veniturile mele ca si pensie de intretinere.

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Din pacate nu prea va puteti ,,PROTEJA"
Va sfatuiesc sa va faceti un salariu care sa nu presupuna o marire substantiala a acelei pensii.
Despre restul, luati legatura cu un avocat din noua dumneavoastra tara si el va va invata ce e de facut.
E dificil,vazand cum ati procedat pana acum. Foarte potrivnic dv.
Va recomand sa contactati un avocat, doi, sa discutati si sa negociati. Sau sa vedeti ce anume este de facut, care sunt nevoile copilului etc.
Fosta soție va trebui sa dovedească ca au crescut nevoile copilului. Eu zic sa nu va stresați. Plătiți pensia conform sentinței pe care o aveți acum. Amândoi părinții trebuie sa participe la cheltuielile copilului și ma îndoiescca fosta o face.
Dacă va da injudecata sa mărească pensia cereți ca ea sa se plătească jumătate în natura. E firesc sa acoperiți o parte Cash ca și mama plătește chirie, întreținere, medicamente, excursii și fondul clasei însă de restul va puteți ocupa dumneavoastră când veniți.

Daca domnului i s-au marit veniturile,fosta sotie este in drept sa ceara 1/4 din salariul actual.
Nu cred ca se poate acoperi o parte si restul când vine, copilul nu mananca, se imbraca etc când are domnul chef sa vina in tara.
Daca instanta hotaraste sa plateasca suma x, suma x va fi de plata. Daca domnul nu vrea, se pot cere acesti bani prin executare avand in vedere hotararea judecatoreasca.
E pe principiul '' unde-i lege, nu-i tocmeala''

When a scris:

Fosta soție va trebui sa dovedească ca au crescut nevoile copilului. Eu zic sa nu va stresați. Plătiți pensia conform sentinței pe care o aveți acum. Amândoi părinții trebuie sa participe la cheltuielile copilului și ma îndoiescca fosta o face.
Dacă va da injudecata sa mărească pensia cereți ca ea sa se plătească jumătate în natura. E firesc sa acoperiți o parte Cash ca și mama plătește chirie, întreținere, medicamente, excursii și fondul clasei însă de restul va puteți ocupa dumneavoastră când veniți.

Fosta e îndreptățită sa ceara mai mult dacă nevoile copilului au crescut și nu sunt acoperite de către tata, partea lui ca doar nu e singurul care trebuie sa își susțină financiar copilul. Iar la 1500 EUR pe luna eu zic ca se achita.
Și tot legal e sa dea pensia în natura cu ce are nevoie copilul nu fosta soție.
Stimate domn, nu mai plătiți un leu mai mult decât sentința iar dacă mama cere mai mulți bani aveți financiar puterea sa va luați un avocat care sa șuteze aceasta sete de îmbogățire a doamnei. Datoria dumneavoastră e doar fata de copil
Păstrați toate bonurile și stați liniștit ca ii va fi foarte greu sa dovedească ca nevoile copilului au crescut mai mult decât oferiți deja.

Alte discuții în legătură

Divort vulpita24 vulpita24 buna ziua !sora mea mai mare este casatorita si are un copil nu mai sta cu acest domn din cauza ca este foarte violent practic a fost obligata de mama acestuia ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentară minor stabilită în procente. cum o pot obține din venitul actual al tatălui? Anna101 Anna101 Buna seara, Va rog a-mi da niste sfaturi in ceea ce priveste pensia alimentara a unui minor. In urma cu 2 ani si jumatate in urma unei hotarari judecatoresti, ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei alimentare ulea ulea Am 2 copii, unul de 3.10 luni iar celalalt de 8 luni. Nu sunt casatorita cu tatal copiilor. Acesta, tatal, plateste dintr-o casatorie anterioara, pensie ... (vezi toată discuția)