avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentară minor stabilită în procente. Cum ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentară minor stabilită în procente. Cum o pot obține din venitul actual al tatălui?

Buna seara,
Va rog a-mi da niste sfaturi in ceea ce priveste pensia alimentara a unui minor. In urma cu 2 ani si jumatate in urma unei hotarari judecatoresti, s-a stabilit ca tatal copilului sa-mi plateasca 33% din veniturile de atunci, provenite din munca prestata in Romania. In momentul actual, tatal nu mai lucreaza in Romania, insa am putut face rost de anumite copii ale actelor acestuia din tara respectiva, unde isi are locul actual de munca si resedinta (dreptul de sedere, contract de munca, adresa, copie buletin, certificat de nastere). Cum as putea proceda si cum este legal sa actionez pentru ca pensia alimentara a minorului sa se stabileasca in functie de veniturile actuale ale tatalui?
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 24 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: vat123 , utilizator 07:19, 26 Noiembrie 2017
Buna seara,
Va trebui sa va adresati instantei solicitand recalcularea pensiei alimentare la actualele venituri si aratand actualul loc de munca.
va trebui să invocaţi şi creşterea nevoilor copilului.Instanţa îi va solicita adeverinţele de venit pe ultimele 6 luni.Dacă lucrează legal, veţi avea câştig de cauză.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va rog a-mi da niste sfaturi in ceea ce priveste pensia alimentara a unui minor. In urma cu 2 ani si jumatate in urma unei hotarari judecatoresti, s-a stabilit ca tatal copilului sa-mi plateasca 33% din veniturile de atunci, provenite din munca prestata in Romania.


Martonze, citit mai bine, un copil 33%.......nici o instanta nu va aproba sa treaca de acest procent ba din contra, va reduce la maxim 25% din veniturile tatalui iar daca mai are un copil atunci la mai putin.

De asemenea userul spune:
In momentul actual, tatal nu mai lucreaza in Romania, insa am putut face rost de anumite copii ale actelor acestuia din tara respectiva, unde isi are locul actual de munca si resedinta (dreptul de sedere, contract de munca, adresa, copie buletin, certificat de nastere).

Sunt si eu curios cum a reusit pe cai legale sa obtina copie dupa contractul de munca al tatalui?

Doamna, plafonul maxim admis pentru un copil este de 25% din venit.
Depinde de ce sume vorbim acum insa 33% din cat castiga tatal nu o sa primiti, pentru ca nu e legal si 2 va puteti trezi ca cere si i se aproba toata pensia in natura.
Depinde de cuantumul pensiei alimentara ca ma indoiesc ca 33% inseamna 300 lei insa sfatul meu ar fi sa va potoliti pentru ca poate va trebui sa explicati in instanta cum ati ajuns sa aveti copie a contractului de munca.

In plus , daca nevoile copilului chiar au crescut si nu va descurcati, puteti incerca o negociere cu tatal inainte sa il chemati in instanta. Asta pentru ca tot se bat cu pumnii in piept unii useri ca recomanda calea diplomatiei insa deh, doar cand e vorba de tatici, mamicile au liber direct la instanta.

Din ce povestiti insa si cum puneti problema nu mi se pare ca nevoile copilului au crescut cat ca va urmariti fostul partener ( dovada ce ati scris mai sus, ca ati facut rost de toate documentele lui) si ca daca i-au crescut veniturile doriti automat sa plateasca mai mult desi deja platea procent mai mare decat ceea ce se impune in lege,
Ultima modificare: Miercuri, 22 Noiembrie 2017
When, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aşa cum a arătat antepostatorul meu, limita maximă a pensiei alimentare pentru un copil este 25% din venitul net al părintelui cu care nu locuieşte copilul, dar, repet, este limita MAXIMĂ, instanţa poate stabili şi mai puţin, de la caz la caz.
Dacă tatăl minorului nu vrea să contribuie cu mai mult decât până acum, chiar dacă nevoile copilului au crescut şi posibilităţile materiale ale tatălui aşişderea, cereţi prin instanţă majorarea pensiei de intreţinere pentru copil.Instanţa îi va cere adeverinţele de venit şi contractul de muncă, dacă domnul nu le dă, instanţa va solicita datele prin Departamentul de cooperare din Min. Justiţiei, oficial, de la instituţiile abilitate din ţara de reşedinţă a tatălui. Dumneavoastră trebuie să furnizaţi doar datele de identificare ale domnului şi adresa din ţara respectivă, restul este treaba autorităţilor.
Trebuie să ştiţi că în ţările din Vest, problema asigurării mijloacelor de existenţă ale copiilor de către părinţi sunt luate în serios şi dacă un părinte nu îşi îndeplineşte obligaţiile, este aspru pedepsit. De aceea, în cazul neajungerii la o înţelegere amiabilă cu tatăl copilului dvs., apelaţi cu încredere la instanţă şi şi bazaţi-vă pe corectitudinea aplicării legilor de către autorităţile din ţările vestice.


Ultima modificare: Miercuri, 22 Noiembrie 2017
Martonze, utilizator
33% pentru un singur copil este o decizie ilegală, chiar dacă este dată de un judecător.
Cred că a fost o greșeală materială a judecătorului sau a grefierului, probabil s-a greșit la redactare.
`
Acum dacă deschideți un nou proces, veți obține maxim 25% din venitul net, nu cred că se va repeta greșeala materială.
Faceți un calcul matematic și analizați dacă 25% din noile venituri va fi mai mult decât 33% din cât primiți în prezent.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Noiembrie 2017
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara TOS55555 TOS55555 ce sanse sunt pt majorare pensie alimentara .am 2 copii si s-a stabilit pensie 24 % pt amandoi.Fostul sot plateste rate la banca si insttanta a considerat sa ... (vezi toată discuția)
Obligatie intretinere copil Jan9001 Jan9001 Buna dimineata, Am citit in codul civil articolele care se refera la dreptul familiei dar nu cunosc practica in instanta, cum se aplica. Am nevoie de niste ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ptr 2 copii mitroigeorge mitroigeorge Am 2 baieti cu 2 neveste. primul baiat are 27 ani si am incheiat cu plata pensiei. pensia era stabilita % din salariu 16.5% ptr fiecare. Cel de-al 2 lea are ... (vezi toată discuția)