avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Călătorie în SUA imediat după căsătorie: pot ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Călătorie în SUA imediat după căsătorie: pot avea probleme la frontieră dacă nu îmi schimb cartea de identitate cu noul nume în termenul legal?

Buna ziua,

Detin pasaport valabil si viza de SUA valabila pe 10 ani, pe numele actual.
Pe data de 26mai urmeaza sa ma casatoresc si voi lua numele sotului, insa la o saptamana distanta, pe 4iunie plecam in Statele Unite.
Avem deja biletele de avion, care nu se pot schimba.
Din ce am inteles, buletinul se taie la Starea Civila. Cum imi va fi imposibul intr-o saptamana sa obtin toate actele noi(CI, pasaport) pe numele de dupa casatorie, credeti ca e ok sa merg cu pasaportul actual, care este pe numele de domnișoară? Este ilegal?

A doua optiune ar fi sa optez pentru pastrarea numelui actual.
Multumesc pentru sfaturi.

Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: claudiufulga , utilizator 22:58, 29 Noiembrie 2019
multumesc. Si dvs banuiesc ca ati aratat pasaportul la iesirea din tara, fiind vorba de Asia.
V-au cerut si buletinul?

allexs96 a scris:

Buna seara, stati fara griji, nu este nici cea mai mica problema. In situatia dvs, am fost si noi ( eu si sotia ) anul trecut, am avut nunta pe 30 septembrie, iar la 8 zile dupa nunta am plecat in asia pentru 2 saptamani. La starea civila am rugat sa nu-i taie buletinul, desi avea si pasaport, deci teoretic nu aveam nevoie de buletin. Au acceptat dar ne-au pus in vedere sa-l schimbe la intoarcerea din vacanta, ceea ce s-a si intamplat ( la aproximativ 25 de zile dupa nunta ) fara amenda sau alte inconveniente. In concluzie, calatorie/vacanta placuta !

Nu, doar pasaportul. Am trecut prin 4 tari ( Turcia, Malaysia ) iar in 2 am stat cateva zile ( Indonesia, Singapore) nu au existat probleme.

Cu mare placere.

claudiufulga a scris:

multumesc. Si dvs banuiesc ca ati aratat pasaportul la iesirea din tara, fiind vorba de Asia.
V-au cerut si buletinul?


Multumesc.
Am descperit acest articol. Nu stiu cum se aplica insa, ce inseamna "din oficiu" si ce date se transmit.
Ar fi bine daca ar raspunde si cineva cu pregatire legala.

Art 8 din Legea 119/1996
"Art. 8
(1) Orice modificare intervenita in statutul civil al unei persoane, fie ca urmare a intocmirii unui act de stare civila, fie dispusa printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila ori printr-un act administrativ, se comunica din oficiu, in termen de 10 zile, serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, ofiterului de stare civila din cadrul primariei unitatii administrativ-teritoriale care a intocmit actul de nastere, de casatorie sau de deces al persoanei la care aceasta modificare se refera, in vederea inscrierii mentiunilor corespunzatoare.
(2) Daca modificarea a fost dispusa printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila sau prin orice alt inscris prevazut de lege, aceasta se comunica din oficiu, in termenul prevazut la alin. (1).
(3) Inscrierea in actele de stare civila, pe baza documentelor prevazute la alin. (1), a mentiunilor referitoare la modificarea intervenita in statutul civil se poate face si la cererea persoanei interesate. "
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din oficiu înseamnă că instituțiile enumerate în art. 8 (1) (starea civilă sau o instanță) comunică faptul că persoana trebuie să își schimbe numele în termen de 15 zile.
Dacă nu se prezintă în termenul legal este pasibilă de amendă de la 40 la 80 de lei, e singura sancțiune care îi poate fi aplicată.

Ce aveți nevoie să înțelegeți este că nu vă schimbă statul numele în acte dacă nu mergeți la ghișeul de Evidență cu tot ce trebuie pentru acest lucru, și nu veți fi văzută la frontieră ca purtând un alt nume decât cel de pe pașaport.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit art.10 lit e) din HG 64din 2011 ofițerii de stare civilă delegați trimit structurilor de evidență a persoanelor din cadrul SPCLEP, in termen de 10 zile de la data întocmirii actului de stare civilă sau a modificărilor în statutul civil, comunicări nominale pentru născuții vii, cetățeni români ori cu privire la modificările intervenite în statutul civil al cetățenilor români. Se schimbă în baza de date statutul civil, numele, dacă e cazul, și se realizează și legătura maritală. Una este obligația cetățeanului și alta obligația funcționarului. Actualizarea bazei de date se face atât în baza comunicărilor instituțiilor cu obligații legale în acest sens cât și în baza documentelor prezentate de cetățean. Cum altfel credeți că știe lucrătorul din București că un cetățean cu domiciliul la Galați s-a căsătorit la Suceava, de exemplu? La cât timp au câteodată cetățenii nu s-ar mai actualiza niciodată Registrul Național de Evidență a Persoanelor daca ai aștepta doar cetățeanul sa vină să solicite modificări care-i privesc. Eu as recomanda mai degrabă să întrebați pe cei de la pașapoarte cum să procedați. Pașapoartele pe care sunt vize au alt regim... Problema că nu se mai fac pașapoarte la urgenta decât în cazuri expres și limitativ prevăzute de lege. Pe de altă parte puteți avea noroc sa nu se actualizeze baza de date până plecați...Iar dacă aveți probleme la întoarcere, vă luați un titlu de călătorie de la Ambasadă/Consulat. Analizați dvs. și mai vorbiți și cu cei de la starea civilă, evidența persoanelor și pașapoarte.
Ultima modificare: Joi, 4 Aprilie 2019
bep, utilizator

Alte discuții în legătură

Calatorie cu pasaportul pe numele vechi andreea.p andreea.p Buna ziua! Am cumparat biletele de avion pentru luna de miere folosind numele de domnisoara. Problema este ca aceasta calatorie va avea loc la 2 luni dupa ... (vezi toată discuția)
Calatorie in strainatate cu pasaportul avut inainte de casatorie alesssandra13 alesssandra13 Urgent!!!! Urmeaza sa plec din tara (in Turcia mai exact) si am vechiul pasaport cu numele anterior casatoriei (care este valabil pana in martie 2016). Ma ... (vezi toată discuția)
In cat timp se schimba numele dupa casatorie? mmana mmana Daca obtin o viza de munca de tip J1 pentru SUA pe pasaport si apoi intr-un timp scurt ma casatoresc, pot sa plec cu pasaportul cu acea viza fara sa imi schimb ... (vezi toată discuția)