avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Călătorie în SUA imediat după căsătorie: pot ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Călătorie în SUA imediat după căsătorie: pot avea probleme la frontieră dacă nu îmi schimb cartea de identitate cu noul nume în termenul legal?

Buna ziua,

Detin pasaport valabil si viza de SUA valabila pe 10 ani, pe numele actual.
Pe data de 26mai urmeaza sa ma casatoresc si voi lua numele sotului, insa la o saptamana distanta, pe 4iunie plecam in Statele Unite.
Avem deja biletele de avion, care nu se pot schimba.
Din ce am inteles, buletinul se taie la Starea Civila. Cum imi va fi imposibul intr-o saptamana sa obtin toate actele noi(CI, pasaport) pe numele de dupa casatorie, credeti ca e ok sa merg cu pasaportul actual, care este pe numele de domnișoară? Este ilegal?

A doua optiune ar fi sa optez pentru pastrarea numelui actual.
Multumesc pentru sfaturi.

Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: claudiufulga , utilizator 22:58, 29 Noiembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Băgați spaima în om degeaba.
Chiar dacă ar fi actualizată baza din 26 mai până în 4 iunie, nu circulă cu un nume fals, nu e infractoare ca să îi fie interzisă ieșirea din țară. Dreptul la liberă circulație e mai presus de obligația de a-și schimba numele în 14 zile, care dacă nu se respectă e o amărâtă de contravenție.

În plus, între 26 mai și 4 iunie sunt mai puțin de 15 zile.

N-o să aibă nicio problemă nici la întoarcere, pașaportul este valabil.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2019
Ares-3, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intre timp, vreau sa va spun ca am luat legatura cu IGPF (Politia de Frontiera), care mi-a trimis un raspuns oficial, semnat si stampilat.

Practic, mi-au spus ca ei nu pot restrictiona regimul de libera circulatie, conform legii 248/2005, chiar daca documentul de calatorie nu reflecta datele conform noului statut civil, daca acesta (pasaportul) este inca valabil.
In schimb, folosirea lui atunci cand au intervenit modificari asupra datelor de identificare poate constitui contraventie.

Deci, cel mult e vorba de o amenda. Poate ii ajuta si pe altii care sunt ina ceeasi situatie, sa nu se mai streseze.
Numai bine
Buna seara si casa de piatra :).
Ati reusit sa mai ajungeti in SUA?
Daca da, v-ati mai schimbat pasaportul sau ati mers cu cel vechi? Ati avut vreun fel de probleme?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu a fost nicio problema. Am fost cu pasaportul vechi. Nimeni nu a zis nimic nici la plecare, nici la intoarcere. Nici macar o simpla amenda nu am primit.
Ultima modificare: Vineri, 29 Noiembrie 2019
claudiufulga, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calatorie cu pasaportul pe numele vechi andreea.p andreea.p Buna ziua! Am cumparat biletele de avion pentru luna de miere folosind numele de domnisoara. Problema este ca aceasta calatorie va avea loc la 2 luni dupa ... (vezi toată discuția)
Calatorie in strainatate cu pasaportul avut inainte de casatorie alesssandra13 alesssandra13 Urgent!!!! Urmeaza sa plec din tara (in Turcia mai exact) si am vechiul pasaport cu numele anterior casatoriei (care este valabil pana in martie 2016). Ma ... (vezi toată discuția)
In cat timp se schimba numele dupa casatorie? mmana mmana Daca obtin o viza de munca de tip J1 pentru SUA pe pasaport si apoi intr-un timp scurt ma casatoresc, pot sa plec cu pasaportul cu acea viza fara sa imi schimb ... (vezi toată discuția)