avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... care este diferenata intre pensia pe caz de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

care este diferenata intre pensia pe caz de invaliditae si cea le limita de varsta

In august 2009 mama mea sa pensionat pe caz de invaliditate gradul 1 iar in octombrie poate sa sa pensioneze la limita de varsta. trebuie facut un alt dosar, care este mai ava tajoasa exista diferente intre pensii. mentionez ca are gradul 1 pana in martie 2010. daca ii da alt grad care este diferenta.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:29, 23 Noiembrie 2009
Presupun ca va referiti la luna octombrie 2010 (n-ati precizat anul).
La implinirea varstei standard de pensionare mama dvs. nu mai poate beneficia de pensie de invaliditate (art. 84, alin. 1 din Legea nr. 19/2000). Poate, in schimb, sa opteze pentru primirea celei mai avantajoase dintre pensii din punctul de vedere al cuantumului (art. 64, alin. 1 din Legea nr. 19/2000).

Diferenta intre gradele de invaliditate este reglementata prin art. 54 din actul normativ mentionat mai sus:
"In raport cu cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce si de a se orienta spatial, fara ajutorul altei persoane;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala."

In esenta, daca mama dvs. va fi incadrata in alt grad de invaliditate inseamna ca i s-a imbunatatit starea de sanatate.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Pensia de invaliditate de gradul I reprezinta 75% din pensia pentru limita de varsta. Daca a avut indemnizatie de insotitor, aceasta va fi pastrata.
Florentina Mihaela a scris:
Pensia de invaliditate de gradul I reprezinta 75% din pensia pentru limita de varsta.

Ceea ce ati scris nu are nicio legatura cu prevederile legale in vigoare. De multe ori, din cauza stagiului potential, cuantumul pensiei pentru limita de varsta este mai mic decat cel al pensiei de invaliditate.

Probabil confundati punctajul anual acordat pentru stagiul potential care, conform art. 78, alin. (6) din Legea nr. 19/2000, este de 0,75 puncte pentru gradul I de invaliditate respectiv pentru cei cu handicap grav (mi-e imposibil sa-mi dau seama cu ce-l confundati!).

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibilitati cristyan. cristyan. buna seara.as dori sa stiu daca o persoana pensionata pe caz de boala indiferent de grad poate munci legal in italia,si daca se poate care sunt demersurile ... (vezi toată discuția)
Angajare ContSters79066 ContSters79066 O persoana care este pensionata pe caz de boala, gradul II invaliditate, din M.Ap.N. poate sa lucreze 4 ore la o firma privata cu carte de munca? (vezi toată discuția)
Pensionare medicala ionelia63 ionelia63 Fiind pensionata medical gradul 2 invaliditate pot avea si pfa? (vezi toată discuția)