avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Suntem 4 frați doar cu tatăl în viață. Ambii ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Suntem 4 frați doar cu tatăl în viață. Ambii părinți au vrut ca eu să-i moștenesc total iar frații mei nu se opun, însă nu sunt interesați să dezbatem succesiunea și transferul de proprietate. Cum și ce pot face ca să rezolv cu actele?

Buna ziua, va rog spuneti mi cum as putea rezolva situatia urmatoare :
Suntem 4 frati mama a decedat in 2016 iar tata traieste si are 74 ani. Ambii parinti doreau ca eu sa devin proprietar al locuintei lor intrucat sunt singura care a avut si are grija paruntilor din toate punctele de vedere. Din varii motive nu am ajuns cu mama la notar inainte de deces pentru a perfecta actele. Nu am facut succesiune dar nici unul dintre frati nu este interesat in vreun fel sa rezolvam situatia. Ei stiu ca parintii mi au lasat totul pentru ca asa le au comunicat ambii parinti si ei nu s au opus stiind ca ii ingrijesc.
Saptamana aceasta locuinta parintilor a fost vandalizata si devastata de hoti aceasta fiind nelocuita de 2 ani ptr ca tata locuiește cu chirie ca sa poata merge la mama la cimitir aproape zilnic. Pe frati nu ii intereseaza
Tatal meu doreste sa mergem la notariat sa facem act de vanzare cumparare si /sau renunțare in favoarea mea. Mama a facut o hartie de mana ( testament) dar nu la notar .
Ma gandeam sa fac succesiune dar nu va veni nimeni .
Cum si ce pot face sa rezolv situatia avand in vedere ca toata lumea stie ca ai mei mi au lasat totul inca de cand mami traia iar pe frati nu ii intereseaza sa rezolvam situatia nici in instanta au zis ca nu se vor prezenta ca nu au timp si nu vor nimic de acolo !?
Va multumesc !
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:30, 7 Aprilie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mergeţi la un notar şi expuneţi situaţia. Cred că până tata trăieşte, puteţi rezolva doar moştenirea din partea mamei.
Notarul îi va cita pe moştenitori şi, după o perioadă (?) legală, în absenţa lor, va face succesiunea după mamă.
Abia apoi, tatăl poate face donaţie către dvs.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mergeți la notar și deschideți succesiunea. Frații vor primi citații prin poștă ptr a se prezenta la dezbaterea moștenirii. Neprezentarea succesorilor aduce după ea pierderea drepturilor de moștenire. Veți rămâne dvs și tatăl, care mai apoi, după eliberarea certificatelor de moștenitor, vă va vinde (cu contract vânzare-cumpărare, nu cu donație ptr că aceasta e atacabilă) partea lui. E simplu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2019
DorinaCet, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
brokenangel a scris:

Mama a facut o hartie de mana ( testament) dar nu la notar .


Dacă această „hârtie de mână” este scrisă în întregime, datată și semnată de mâna mamei dvs. (trei condiții) atunci este un testament olograf. Este una din formele testamentare. Nu e mai prejos decât un testament făcut „la notar” (autentic). El poate pune problema unor costuri suplimentare cu ocazia dezbaterii moștenirii (sunt situații în care trebuie făcută expertiză grafoscopică).

Între timp vă poate lăsa și tata un testament. Față de mulțimea de rezervatari din speță, sfatul acesta ar putea să pără bizar. Nu și pentru cine îl vede ca „piron de siguranță” (e mult de povestit/ ține de o intuiție bazată pe experiență /de un mod de a vedea lucrurile printre rânduri și dincolo de ele). Ce puteți pierde? Prețul autentificării unui testament. Ce puteți câștiga? Enorm!

Apoi va fi necesar să duceți o muncă de lămurire a fraților spre a-i convinge să se deplaseze din punctul A în punctul B. (de unde locuiesc până la un notar de la locul ultimului domiciliu al mamei). Cum? Hmm. Sunt necesare oarece abilități de negociere. (unii așteaptă să fie rugați, altora le place să fie băgați în seamă în te miri ce mod, alții pot deveni interesați dacă află cât în costă lenea... Depinde de om).

Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2019
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea dupa parinti ANDRONICESCU ELENA ANDRONICESCU ELENA Buna ziua. Mama a murit acum 8 ani si nu a fost facuta succesiunea din cauza ca tatal nostru traia. In anul trecut a murit si tata si pana acum nu a fost ... (vezi toată discuția)
Mostenire IlincaDaria IlincaDaria Buna ziua.As avea cateva intrebari:suntem 4 frati Tata a decedat in 1998 iar pana acum nu sa facut succesiuna,noi cele trei fete am facut aceea declaratie de ... (vezi toată discuția)
Succesiune casa parinteasca Tarheb Tarheb Buna ziua, Am o nelamurire, daca ma puteti ajuta sau sfatui in aceasta privinta. Mama a murit acum 6 luni, iar tata urmeaza si el in curand din ... (vezi toată discuția)