lawmediation a scris:
succint: transform SA in SRL cf.procedurii legale.
1.cum diminuez capitalul social al SA la minimul de 200 lei al SRL ? in insusi continutul actului constitutiv actualizat al srl-ului/ sau...?
2. asta scriptic. dar practic am nevoie sa fac dovada retragerii din banca? trebuie sa justific ca nu mai am capital cash pe SA si sa fac depunere de 200 lei pt srl ? sau se prezuma ca are loc doar o transformare a persoanei juridice si nu crearea uneia noi, deci capitalul exista circulant pe piata ?
in linii mari aceasta este punerea problemei.
Buna ziua
Dupa opinia mea:
1.
Reducerea CS si transformarea in SRL sunt atribute exclusive ale AGEA din SA
Deci cele 2 probleme trebuie a fi initial propuse, discutate si avizate legal si statutar prin AG din SA;
Reducerea CS se poate face prin:
- inapoierea catre actionari a unei cote/parti din CS, proportional cu catimea reducerii;
- retragerea unor actionari, cu inapoierea integrala a aporturilor lor, astfel ca: CS vechi - Retrageri = CS nou (mai mic)
- analiza economico-financiara a SA, constata ca valoarea unei actiuni, calculata in situatia actuala, s-a redus astfel ca: Nr. actiuni x V calculata = Noul CS (mai mic)
2.
Cele de mai sus, in una dintre variante, se consemneaza in Hotararea AGEA din SA de reducere si transformare in SRL, cu care ocazie (in corpusul aceleiasi hotarari) se face si noua redactare a actului constitutiv (prin amendarea celui anterior, deja existent).
Prin mentionarea la RC si publicarea hotararii, practic se face si publicitatea noii redactari a actului constitutiv al SRL, astfel ca: - NU apare o noua entitate juridica ci doar se mentioneaza reducerea si transormare SA in SRL;
3.
Cu privire la traseul sumelor de bani, cu un contabil avizat se pot imagina variantele optime. Oricum, SRL trebuie sa faca dovada capitalului minim legal, prin balabta contabila si nu neaparat prin cash in banca.
Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen Marcov