avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contr de vc cu cl de intr este legal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contr de vc cu cl de intr este legal

buna ziuaPARINTII MEI doresc sa imi lase mie casa un ap artament si sa imi faca un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere. Specific ca mai am doi frati pe care ii despagubesc,parintii impartind ap.in 5 parti.A mea, a parintilor si cei 2 fraticare sunt de acord.Partea parintilor imi revine mie prin intretinerea lor.daca facem acest act de vc cu cl de intr (exact asa denumit) trecand suma care le-o fratilor este legal. Pot sa imi faca probl. mai tarziu?vrem sa facem si un act la notar care sa specifice ca ei au primit o suma de bani repr partea lor de la casa. sunt in mare dubiu si nu stiu ce e mai bine.nu vreau sa am mai tarziu probl cu fratii sau parintii,desi ma inteleg bine cu ei ,dar nu sti ce iti rezerva ziua de maine.prefer acest contr deoarece in el apare suma de bani data fratilor
Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2009
gordu carolina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:12, 23 Noiembrie 2009
Actuk de vinzare in care pretul consta in intretinere are o existenta proprie si nu puteti sa stipulati acolo si obligatii sau drepturi pentru alte parti. Oricum acest contract incheiat cu parintii este foarte greu de atacat de ceilalti frati exclus in timpul vietii parintilor si dupa accea nefiind parti in act ar trebuie sa invoce o cauza de nulitate absoluta sau sa faca dovada unei donatii deghizate.
Oricum este bine daca se constituie si un inscris in care se arata ca li se dau anunmite sume de bani cu titlu de cota parte din imobil de catre parinti si nu trebuie neaparat la un birou notarial
buna ziua!
nu exista contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere, si asta deoarece natura contractului poate fi una singura!!!!
daca cu ocazia semanrii unui astfel de act se plateste si un pret atunci functie de pretul platit se califica si natura contractului:
-daca ceea ce se plateste rep pana 1/2 din val imobilului atunci avem un contract de intretinere;
-daca ceea ce se plateste este mai mult de 1/2 avem un contract de vanzare cumparare!
putei face in cazul dvs-va intelegeti cu fratii un contract de vc cu rezerva unui dr de uzufruct viager.
acest act in mod normal se bucura de prezumtia de donatie, dar dc fratii dvs isi dau acordul si semneaza in acest sens niste decl prin care spun ca sunt de acord cu instrainarea atunci dupa decesul parintilor nu mai pot face nimic!
este una din exceptiileprivind pactele asupra succesiunilor nedeschise!
Contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere se poate ataca de ceilalti frati doar daca pot face dovada ca nu ati prestat intretinerea. Daca Dvs. ii intretineti pe parinti nu aveti de ce sa va temeti, sansele de a cere anularea actului sunt minime.
Ca sa aveti ceva si din partea fratilor, sa faca fiecare frate o declaratie la notar ca nu are nici o pretentie de la parinti sau Dvs. si recunoaste caracterul contractului, puteti specifica si suma pe care vreti sa le-o dati dar atunci la notar declaratia se taxeaza in functie de suma, va fi mai scumpa.
Ce nu prea am inteles este ca imobilul se imparte in 5? de ce? Cei doi parinti sunt proprietari acuma?! Dupa CVC cu intretinere veti ramane proprietar singur, nu? altfel ce rost are sa va asumati intretinerea si sa si platiti o suma de bani la frati, daca si ei vor fi coproprietari?
Sa va ganditi la varianta pastrarii uzufructului viager pentru parintii dvs., taxele notariale vor fi un pic mai mici, iar parintii Dvs. vor avea o siguranta mai mare ca nu le va fi perturbata folosinta imobilului pe toata durata vietii lor.
Succes!
eu va recomand sa incheiati un contract de intretinere cu parintii dvs.
rezolutiunea acest tip de contract nu poate fi ceruta decat de partile contractante, respectiv creditorul si debitorul . ca atare, fratii dvs nu vor putea invoca rezolutiunea !!
atata timp cat dvs. va indepliniti obligatia de intretinere , parintii dvs nu vor avea motive sa invoce rezolutiunea acestui contract .
la momentul autentificarii contractului este necesara expertiza medico-legala pt partea creditoare , de la IML. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere cu drept de uzufruct viager dooryn dooryn Buna ziua .Eu si sotia mea am dori sa incheiem un contract de intretinere cu drept de uzufruct viager cu parintii mei ,eu mai am 4 frati si as dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Ce solutii am? cheradaniel cheradaniel Parintii mei vor sa cumpere o casa. Eu mai am un frate. Daca eu o sa locuiesc impreuna cu parintii mei, tatal meu vrea sa fie el proprietarul casei impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare ContSters230365 ContSters230365 Buna ziua, parinti mei sunt casatoriti si au hotarat sa imi vanda casa. Am mers la un notar si am facut contract de vanzare-cumparare, am semnat toti, am ... (vezi toată discuția)