avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Există vreun act normativ care obligă asociațiile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Există vreun act normativ care obligă asociațiile de proprietari/locatari să monteze electrovalve și detectoare de gaze pe scara blocului?

Exista vreun act normativ, prin care asociatiile de proprietari/locatari sunt obligate sa monteze electrovalve si detectoare de gaze, pe scara blocului?
Cu multumiri anticipate,
Ultima modificare: Vineri, 12 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Decebal58 a scris:

In principiu pot fi pierdeti de gaze si pe instalatia de utilizare din casa scarii si un detector cu inchidere ar fi recomndat mai ales ca majoritatea scarilor de bloc au acum ferestre etanse si nu mai au nici aerisire la ultimul etaj, asa cum este obligatoriu.

Va asiguram de intreaga noastra disponibilitate.


Cu stima,
Echipa ENGIE Romania

Deci, este ,,recomandat,,....

Asta nu e raspuns. E un mesaj nesemnat si trimis prin email ca urmare a unei intrebari puse online catre serviciul de relatii clienti Engie. Nu valoareaza nici cat o ceapa degerata. De fapt, n-ar valora nimic nici daca ar fi semnat de toata conducerea Engie si stampilata cu toate stampilele detinute de ei.

Pe furnizorul de gaze, Engie in cazul asta, nu il doare nici in basca daca utilizatorul are detector sau nu, nu e treaba lui. Nu e abilitat sa decida daca trebuie detector sau nu. Furnizorul de gaze e a cincea roata la caruta in chestiunea detectoarelor.

Treaba furnizorului de gaze (Engie) e sa respecte procedura impusa de ordinul ANRE 179/2015. Pe scurt, trebuie sa se asigure ca utilizatorul final are verificarea/revizia instalatiei de GN la zi. Nu el face verificarea ci operatorii agreati ANRE care trebuie sa respecte prevederile expuse in mesajele din urma.
Procedura e simpla: Furnizorul notifica utilizatorul de expirarea VT sau RT > utilizatorul angajeaza un operator > operatorul se asigura ca instalatia e conforma (inclusiv ca ai detector daca e cazul) si emite hartia care atesta ca instalatia corespunde > hartia ajunge la furnizor.

Nu conteaza catusi de putin parerea furnizorului, operatorul este cel care da cu subsemnatul ca instalatie corespunde iar operatorul nu-si risca licenta sa semneze o hartie daca nu ai detector acolo unde se impune.

In chestiunea detectoarelor doar ANRE si operatorul ar avea ceva de raspuns si cum operatorul joca precum canta ANRE => doar raspunsul ANRE conteaza.
Restul celor implicati sunt doar chibiți (vorba vine), n-au decat sa raspunda ce doresc, valabilitatea raspunsului e zero.


Decebal58 a scris:

Raspuns, avocat.ro
Normele tehnice pentru proiectarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze aprobate prin ordinul pres.ANRE nr.89/2018publicat in M.Of. al Romaniei partea I nr.462 din 05/06 2018 reiese ca obligativitatea montarii detectoarelor de gaz este generata de existenta in spatiile unde functioneaza aparate consumatoare de combustibili gazosi(in speta bucatarii) a geamurilor thermopan!

Este un raspuns, de pe acest site...

Asta e raspunsul unui utilizator preluat de la www.avocatnet.ro/forum/discu...
Cine crede ce scrie acolo, sa ia legatura cu "gambette" ca sa-i faca dumnealui verificarea sau revizia tehnica a instalatiei de GN. Sau sa printeze orice de pe situl avocatnet.ro, sa duca hartia la Engie si sa astepte sa mai primeasca gaze.


D-na Rășină, pana la un punct, toti cei care au raspuns aici au dat dovada de rabdare. Nu m-as mai fi deranjat sa raspund dar s-ar fi terminat in coada de peste pt altii care ar citi ulterior. Ramane sa continuati dvs sa aveti rabdare pt ca aveti alte interese pe aici. Multumesc.


Ultima modificare: Vineri, 12 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua,

Este nevoie de montarea unui astfel de sistem de detectie a gazelor naturale. Am scris atat celor de la DistriGaz (ei au abilitatea de a sista furnizarea cu gaze naturale), cat si ANRE. Mi-au fost date raspunsuri oficiale (nr. inegistrare, stampila, semnatura) cu textul legii si ca sunt necesare.
Am incercat sa-i conving pe locatari ca trebuie sa-l montam dar, in loc sa strangem bani si sa ne mobilizam, s-a preferat sa fiu contrazis cu fel de fel de motive. Uite asa ne-am trezit cu gazul inchis de catre DistriGaz. Asa ca, puneti mana si cautati firme autorizate pentru astfel de lucrare si veti sta linistiti.


Bogdan_86 a scris:


Am incercat sa-i conving pe locatari ca trebuie sa-l montam dar, in loc sa strangem bani si sa ne mobilizam, s-a preferat sa fiu contrazis cu fel de fel de motive. Uite asa ne-am trezit cu gazul inchis de catre DistriGaz.

Si eu i-am convins cu greu pe vecini sa punem... desi cheltuiala este infima ~ 450 lei in 6 rate.

Colac peste pupaza, la blocul de langa noi le-au sistat gazele ca nu au vrut sa-si monteze detectoare iar vecinii din bloc de la noi au renuntat la carcoteli si comentarii inutile.

Pana la urma nici nu trebuie sa fie obligatoriu prin lege ca sa-ti montezi detector, este vorba de siguranta vietii tale, casei tale si a celor din jur.
Tine de educatia si civilizatia oamenilor.
Buna ziua,

In cazul in care exista guri de aerisire atat la ultimul etaj cat si la parter, mai este necesara montarea acestor sisteme de siguranta?
Sau daca se fac guri de aerisire pe fiecare etaj... ? Pana la urma aceasta solutie ar fi si mult mai eficienta. In cazul unui cutremur... electrovalvele functioneaza sau nu... deoarece curentul pica destul de repede.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2019
AlainCostea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O parte din proprietare refuză montarea detectoarelor wireless. ce se poate face dacă distrigaz întrerupe alimentarea cu gaze naturale? ceraselacera ceraselacera Asociatie de proprietari am primit notificare pentru revizia instalatiei de gaze. Am selectat o firma autorizata ANRE pt montarea detectoarelor si revizie. Am ... (vezi toată discuția)
Necesitate detector gaze daca coloana nu traverseaza incaperea Maart102 Maart102 Buna ziua, Doresc sa stiu daca s-a mai confruntat cineva cu urmatoarea problema: Locuiesc de peste 10 ani intr-un apartament cu 2 camere si inca de la data ... (vezi toată discuția)
Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)