avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intretinerea drumului de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intretinerea drumului de servitute

Pe latura din dreapta a proprietatii mele, dobandita in 2003, mi s-a constituit un drept de servitute de catre vecinul aflat "la capatul drumului" concretizat intr-un drum lat de 4 metri si lung de 100 metri (de la strada principala la limita din spate a terenului meu) care este, totodata si drum de acces pentru noul vecin din spate, cel care a cumparat locul de la proprietarul care-mi constituise initial dreptul de servitute!
Dupa ce s-a lamurit, noul proprietar, ca dreptul meu de servitute trebuie sa fie respectat si de el, a aparut alta problema: desi mi-a atras atentia ca pe respectivul drum nu pot trece decat cu autoturism, el s-a apucat de construirea unei case si a trecut pe respectivul drum cu zeci de basculante, betoniere, pompe de beton si camioane cu materiale facand "varza" drumul in care am investit in 2004 peste 30 milioane lei pentru amenajarea (pietruire) lui.
Stiu, din prevederile legale, ca intretinerea drumului de servitute imi revine mie, dar in cazul meu, in care respectivul drum este drum de acces si pentru vecinul din spate, el poate sa-si bata joc dupa bunul plac de banii investiti si de munca mea?
Tinand cont si de alte doua elemente : are posibilitatea de a "iesi" din curte pe alte doua laturi ale proprietatii sale, vecin fiind cu o strada din patrimoniul Primariei, si la vremea cumpararii terenului a cerut, si aprimit, de la vanzator despagubire (5.000 euro) pentru terenul constituit in drum de servitute, va intreb:
- pot cere acestui vecin sa refaca drumul la nivelul de amenajare pe care il avea inainte de a-l folosi el pentru zecile de utilaje grele?
- daca a fost despagubit pentru portiune respectiva de teren, il pot aborda in sensul de a-si constitui acces la drumul Primariei pe una din laturile vecine cu acest drum?
- daca refuza aceasta propunere, si daca la Primarie nu plateste impozit pentru suprafata de teren aferenta drumului de servitute, ce variante exista pentru a readuce, el, drumul la un nivel de folosire cel putin ca cel la care era dupa lucrarile facute de mine?
Va multumesc mult si, daca exista o varianta de rezolvare a acestei probleme in instanta, va rog sa-mi dati un sfat...
Cel mai recent răspuns: GUVERNATOR MG , Consilier juridic 09:50, 23 Noiembrie 2009
V-as sugera sa-l chemati in judecata pentru a respectarea dreptului de servitute si aducerea terenului la starea initiala pentru care s-a constituit servitutea...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de servitute gabitzul gabitzul Va salut Am achizitionat 12 ani in urma un teren de 300 mp . Terenul cumparat facea parte dintr-un teren mai mare (format din 4 parcele de cate 300mp ... (vezi toată discuția)
Cale de acces mihai32 mihai32 Am un teren cu deschidere la sosea de 21ml din care am vandut o parcela de 330mp situata in partea din spate a terenului fiind obligat la momentul vanzarii sa ... (vezi toată discuția)
Dreptul de servitute tibik tibik Buna ziua, Se poate anula dreptul de servitute sau dreptul de trecere in cazul cand sunt indeplinite simultan urmatoarele: 1) In momentul cand s-a ... (vezi toată discuția)