avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Statut juridic bunuri dobandite inainte/dupa casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Statut juridic bunuri dobandite inainte/dupa casatorie

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea chestiune:

Parintii mei ar vrea sa ma ajute cu un apartament, urmeaza sa ma casatoresc anul acesta. Bunul este in totalitate achitat de ei din fonduri proprii, socrii nu vor participa financiar.

Cum ar trebui sa procedez ca sa ma protejez de un eventual litigiu? (ei ar vrea sa fie cadou de nunta).
Ce pretentii ar putea avea sotia in eventualitatea unui divort?
Ar fi mai ok sa ramana pe numele lor si sa ramana ca mostenire in timp?
De asemenea, acesta ar necesita renovari pe care le vom face noi. Diferenta aportului financiar dintre noi este destul de mare (in favoarea mea). Ar trebui sa pastrez chitante sau ceva sau cum se procedeaza?
Eu sunt foarte mult plecat si as vrea sa planific si pentru neprevazut, cum s-ar zice. Viitoarea sotie are un venit propriu pe care il foloseste pentru ce vrea ea (cu incuviintarea mea), nu am avut si nici nu voi avea pretentia sa contribuie in casa la facturi, investitii sau chestii de genul.

Poate atitudinea este un pic pesimista, sper sa nu fie cazul dar as vrea sa fiu informat.

Multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Corina89 , utilizator 16:39, 14 Aprilie 2019
Pot să vi-l doneze, imobilul fiind bunul propriu al dvs.
Nu am inteles daca apartamentul a fost deja achiziționat sau urmează?
Ca paranteza: soția își cheltuiește propriul venit cum dorește, dar cu încuviințarea dvs?
Sa inteleg ca trebuie să vă ceară voie daca vrea să își ia o pereche de pantofi și daca considerati dvs de cuviință, si-i poate cumpara. Foarte interesant!
Adica nu ma intereseaza ce face cu banii ei si nu contribuie in casa cu nimic. Edit: Apartamentul il au deja.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2019
Apetre1028, utilizator
Atunci reiau ideea de mai sus.
Părinții va pot dona apartamentul. Fie anterior căsătoriei, fie in timpul căsătoriei. E acelasi lucru. Bunurile dobandite prin donație sunt bunuri proprii.
Buna ziua. Daca apartamentul va este oferit inaintea casatoriei( cununie civile care atesta ca doi oameni s-au cununat si ca figureaza din pct de vedere legal casatoriti) si pus doar pe numele dvs, este doar al dvs. Viitoarea sotie legal nu are nici un drept. A fost cumparat din banii parintilor dvs, oferit "cadou de nunta" pentru DVS, nu ca bun comun. Depinde de interpretare. Parintii pastreaza actele, dovada platii apartamentului din banii proprii. In schimb renovarile, mobila si orice altceva cumparat in casa indiferent de cat castigati o sa fi bunuri comune. Sau afceti separare de bunuri-conventie separare bunuri, se poate face inainte de cununia civila. Se poate si dupa dar complica putin lucrurile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept civil asupra apartamentului parintilor mei simonadrian simonadrian Buna ziua. Am sa incerc sa fiu cat se poate de concis si sa nu ma pierd in detalii plictisitoare pentru a detalia cat mai bine problema mea. Parintii mei detin ... (vezi toată discuția)
Proprietarii casei Corina271 Corina271 Am si eu o nelamurire. Eu port numele sotului si mama mea vrea sa faca acte pe casa.Cum trebuie sa procedam? Trebuie sa-l treaca si pe sotul meu in actul de ... (vezi toată discuția)
Drepturi proprietate imobil obtinut inainte de casatorie ionutmcinjau ionutmcinjau Buna seara. Sunt tanar, am 23 ani, recent am achizitionat un apartament pe numele meu cu surse provenite astfel ( 80% donatie parinti + 20% surse proprii-job). ... (vezi toată discuția)