avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Legea aplicabila intr-un partaj de bunuri dobandite in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Legea aplicabila intr-un partaj de bunuri dobandite in timpul casatoriei?

In cazul unei casatorii mixte intre un italian si o romanca (matrimoniu efectuat in Italia), romanca a decis sa faca divortul in Romania datorita faptului ca in Italia poate dura prea mult.
Prima intrebare este daca se poate efectua divortul in Romania dat fiind faptul ca cei doi nu au locuit niciodata in Romania. Precizez faptul ca ea s-a casatorit cu italianul pentru a obtine permisul de sogiorno, cu alte cuvinte nici nu s-a consumat casatoria.
A doua intrebare este ce lege se aplica in eventualitate unui partaj dat fiind faptul ca au avut separare de patrimonii potrivit legii italiane.
Romanca a cumparat in Romania in timpul casatoriei un apartament si a deschis o firma care a mers si merge destul de bine.
In Italia dupa casatorie sotia nu dobandeste numele sotului , prin urmare toate actele efectuate de ea in Romania in timpul casatoriei sunt pe numele ei.
Este obligata in cazul partajului sa imparta potrivit comunitatii de bunuri ??
Multumesc anticipat pentru orice fel de sugestie.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:44, 23 Noiembrie 2009
Eu zic ca legea aplicabila este 105/1992 actualizata
1. in ceea ce priveste pronuntarea divortului, instanta competenta este si instanta din ro., daca casatoria s-a transcris in tara si cel putin una dintre parti este cetatean roman. ( judecatoria sect. 1 ) .
2. investiti instanta de judecata doar cu actiunea de divort .
o eventuala actiune de partaj ar fii lipsita de obiect, dat fiind faptul ca, partile au convenit de la bun inceput pt separare de patrimonii.
parerea mea :stunned:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort italian Chiriac Roxana Chiriac Roxana In cazul unei casatorii dintre un italian si o romanca efectuate in Italia dupa legea italiana unde se poate cere divort?Sotia romanca a solicitat rezidenta ... (vezi toată discuția)
Apartament in romania soti roman si italian separatie de bunuri patrimoniale ContSters59529 ContSters59529 Am cumparat din venitul personal o garsoniera in Romania in 1992 pe numele meu, fiind casatorita in regim de separatie de bunuri patrimoniale cu un cetatean ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia, divort in romania manuela_77 manuela_77 Persoanele in cauza au cetatenie romana insa s-au casatorit in Italia acum 8 ani.Acum 6 ani a fost intentat procesul de separare urmand ca acum sa se poata ... (vezi toată discuția)