avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cum e posibil ca ANAF să impoziteze un venit de 100 ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cum e posibil ca ANAF să impoziteze un venit de 100 €/lună, primit de o persoană de la familia sa din străinătate?

Buna ziua. Cum e posibil cand o persoana primește 100 €/ luna, în cont de la familia sa din străinătate , sa fie impozitati de ANAF acei bani?
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Diana Daisy , utilizator 22:13, 20 Mai 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate scrisoarea se refera la alte surse de bani? Cand ati primit bani si cand ati primit scrisoarea?
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
In Romania exista practica si convingerea ca din momentul in care ocupi o functie publica, prevederile legale devin un fel de cadou pe care-l acorzi sau nu cuiva. Functiile, posturile, se ocupa/se distribuie conform unor norme care nu au de aface de multe ori, cu cinstea, cu pregatirea profesioanala, cu onoarea etc. ci de multe ori cu politicul, respectiv cat ai de indoita sira spinarii, a cui relatiei esti si multe altele.
Numai o eventuala discutie privind taxarea unei sume de 100 de euro primita de o mama de la copilul sau (un exemplu) va determina ca banii care sunt trimisi din afara Romaniei sa inceapa sa fie trimisi pe alte canale decat cele legale. Consecinte? Pagube produse romanilor si Romaniei! Acel functionar care a trimis o asemenea impozitare trebuie dat afara! Una din multiplele carente ale autoritatilor publice din Romania este aceea ca nu au stabilite in clar atributiile de serviciu si intiderea lor, respectiv normele legale in care au dreptul sa autorizeze sau nu un anumit act administrativ, finaciar, etc. Cetateanul care toarna asflatul trebuie sa stie in ce parametrii sa-l toarne iar functionarul statului sa stie exact, ca o suma trimisa cuiva din strainatate (intre 1 si sa zicem 500 de euro) ca a suportat o impozitare (deci nu apare dubla impunere) si ca nu este rezultatul unei activitati din care a rezultat ca profit, etc. In Romania legiuitorul se ocupa de legi in favoarea furtului, coruptiei, in loc sa reglementeze gravele probleme care macina Romania! Cum poti sa fi pus in situatia ca sa te adresezi, sa platesti un avocat, pentru o suma care de multe ori este mai mica ca onorariul avocatului? Efectul este ca vei abadona ... iar legea va fi aplicata de respectivul functionar in alte zeci de cazuri cum ii dicteaza buna lui dipozitie! La nivelul Romaniei? Pagube milioane de euro!






Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2019
Viorel Muha, Consilier juridic
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
pentru Viorel Muha,

FELICITĂRI pentru răspuns.

„Cetățeanul care toarnă asfaltul trebuie sa știe in ce parametrii sa-l toarne iar funcționarul statului sa știe exact...”

EXACT! Drumarul să știe cum se toarnă asfaltul iar funcționarul să știe cum se aplică legile.

Din păcate, în România este exact INVERS!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Anaf pot impozita orice suma... băncile raportează lunar toate conturile pf. Aveti dreptul sa contestați. Cu majoritatea statelor europene există convenții pt evitarea dublei impuneri.... dar anaf are o găselniță mai noua cu declararea domiciliului fiscal... cereți relații la anaf si va lămuresc ei.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Datorita faptului ca institutiile statului au fost dotate cu astfel de "mobilier" (functionari) s-a ajuns ca in Romania sa fie depuse contestatii, depuneri de plageri civile etc. de ordinul milioanelor. Ce inseamna asta? A devenit ceva normal sa ti se raspunda ca pe timpul comunismului:
- Nu-ti convine, fa sesizare sau du-te-n instanta! In instanta functie de alte criterii, criterii care nu au ca reper legea, sa ai sau nu dreptate!

Consecintele? Daca sunt numai doua parti in litigiu, intr-un proces, intr-un an de zile a 5-6 sedinte inseamna 12 zile, fara avocat si fara faptul ca sunt supraaglomerate instantele si institutiile. Cele 12 zile inmultite cu cateva milioane inseamna zeci de milioane si sute de milioane de euro. Cui ii pasa? Anaf nu trebuie sa functioneze in afara legii! Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală prevede situatiile impozitarii iar ce nu cuprinde, nu inseamna ca ai incalcat ceva!
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2019
Viorel Muha, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Streaming in romania PotatoHere PotatoHere Hey, de ceva timp ma gandesc sa incep sa fac streaming , din cate sitti (sau nu) exista ceva numit \'\'donatie\'\' e o suma pe care lumea ti-o doneaza ca sa te ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit pe ajutor financiar de la copil oliviuganceanu oliviuganceanu Buna ziua, As dori sa stiu daca sumele in valuta intrate lunar in cont bancar (aprox. 100-200 euro),reprezentand ajutor financiar de la copil care lucreaza ... (vezi toată discuția)
Ce act notarial pot face ca să justific anumite sume de bani primite ca donație din străinătate? ContSters467914 ContSters467914 Buna ziua,eu primesc bani de la cineva ca donatie,cu acei bani am cumparat cateva imobile in Romania,acei bani care ii primesc sunt bani albi,este plătit ... (vezi toată discuția)