avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... contributia financiara a fiecarui sot -importanta la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

contributia financiara a fiecarui sot -importanta la partaj?

Suntem in divort si,probabil va urma partajul,sotul meu ridicand tot mai multe pretentii nu se intrevad sanse pt o intelegere amiabila.
Din cei 7 ani de cand suntem casatoriti ,sotul meu a lucrat aprox 3 ani si jumatate,pe parcursul intregii perioade avand rate la un credit ipotecar.
Primul apartament l-am achizitionat avand 1/3 din bani de la parintii mei,iar diferenta de la banca ,dintr-un imprumut pe care l-am facut pe numele nasilor nostri deoarece nu ne-am fi incadrat,sotul meu neavand serviciu la momentul respectiv.
Cum as putea sa demonstrez toate astea in instanta?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:28, 14 Decembrie 2009
Atunci faceti partaj prin instanta.Este clar ca o intelegere amibila va dezavantajeaza in acest context , mai ales ca , din ce spuneti puteti proba o contributie covarsitoare la dobandirea apartamentului.Apoi, avand incredintati cei doi copii sansele sunt extrem de mari sa vi se incredinteze apartamentul si sa fiti obigata la o sulta pentru sot, care, poate fi foarte mica, dat fiind contextul...Este adevarat ca avansati niste bani, dar, la final castigul e mai mare:D
buna ziua!
revin cu o alta intrebare:
ce pot face daca sotul nu doreste sau nu poate contribui la cheltuielile familiei,inclusiv ratele la creditul ipotecar,dar are pretentii la parte egala din tot?
Eu spun ca totusi ar trebui sa incercati o negociere cu sotul...
Daca ajungeti cu partaj in instanta, numai taxa de timbru e 3% din valoarea imobilului! Si el o va pierde daca dv. dovediti cele expuse aici si ramane cu o sulta si mai mica din banii de pe imobil!
Va folositi si de alte argumente (timp, cost avocati, imposibilitate vanzare apartament pe perioada procesului etc.) si poate il convingeti.

IN plus, si dv. trebuie sa investiti initial ca sa faceti totul prin instanta, iar asta inseamna ca dv. platit initial taxa, avocat etc.
Mai bine angajati un avocat sa va faca actiunea si/sau numai pentru negociere, e mult mai ieftin. Si poate ajungeti la o tranzactie mai rapida, mai ieftina si va luati taxa de timbru inapoi. POate chiar integral.

E clar ca e greu pt. dv. sa negociat direct cu el, ca amandoi sunteti subiectivi, poate o persoana neutra insa va ajuta (avocat, mediator).
Verificati intai care ar fi tarifele si costurile majore si decideti dupa.
Daca nu aveti bani de rate, mai putin probabil sa aveti bani de taxa e timbru.
Si daca tot ajungeti in instanta, acel avocat va poate invata sa cereti o scutire/esalonare/reducere de taxa...
NU trageti concluzii pripite doar din faptul ca dv. si sotul nu va intelegeti; daca nu va intelegeti si ati hotarat sa divortati, e greu sa va intelegeti pentru orice, inclusiv pe cum sa divortati.
Tineti-ne la curent.
multumesc!
la un centru de mediere as putea sa apelez? exista un astfel de birou chiar in cladirea in care lucrez eu.
daca ii este atribuita casa uneia dintre parti,in cat timp trebuie sa plateasca sulta celalalt?

Alte discuții în legătură

Partaj lorianca lorianca in partajul cu fostul meu sot mi s-a atribuit apartamentul cu dreptul de sulta in termen de 6 luni, eu nu am acesti bani, pot face credit ipotecar? ... (vezi toată discuția)
Modalitati de plata sulta loanabelciu loanabelciu Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti ce modalitati de plata sunt acceptate in instanta pentru plata sultei (mai bine zis avem un apartament cu 3 camere ce ... (vezi toată discuția)
Posibilitate- sulta compensata cu pensia de intretinere savinermia savinermia Exista legal posibilitatea ca,in cazul partajului tatal sa renunte la partea de imobil si sa nu mai plateasca pensie de intretinere minor? -act care se poate ... (vezi toată discuția)