Buna ziua!
Nu trebuie sa treceti pe nimeni lla intretinere daca nu locuiti acolo cel putin 15 zile din luna.
Aveto contoare pentru utilitati? Daca da, sa nu uitati sa lasati index-ul acestor la administratie, cand e perioada de facturare...
In rest...aveti de plata partea din intretinere ce revine fondului de rulment/reparatii, salariile angajatilor asociatiei ( presedinte, adm, cenzor, ingrijitoare, etc.) In general- cheltuielile ce se calculeaza in functie de cota parte indiviza.
Vedeti legea 196/2018.
ART. 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in/si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalatiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse si accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Sa nu omiteti sa notificasti as. prop. ca in perioada....... nu locuieste nimeni in apartament. Cu aceeasi ocazie notati si indecsii de la utilitatile care se deconteaza prin as. prop. (de obicei aparece, apa calda).
In rest este bine sa urmariti postarea @ionut.ion, mai cititi Țla plictisealaȚ prev. L 196/2018, mai ales cap. cu cheltuielile, drepturi si obligatii as. prop / proprietari.
Daca ati achizitionat de curand locuinta, mergeti cu o copie a doc. de proprietate, acte de identitate, sa fiti luati in evidenta as. prop., solicitati sa semnati acordul de asociere si tabelul respectiv pentru a deveni membru al as. prop. cu drepturi depline.
Mult succes!
Conform disp L nr 196/2018 se inregistreaza in evidenta de calcul cote intretinere persoanele care locuiesc provizoriu minimum 15 zile/luna sau definitiv in imobil
Deoarece detineti calitatea de proprietar in imobnil va revin conform disp L nr 196/2018 drepturi si obligatii,respectiv lunar sa contribuiti la plata parti comune care se achita indiferent daca locuiti sau nu efectiv in imobil