avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chiriaș fiind, am fost obligat să plătesc ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chiriaș fiind, am fost obligat să plătesc reparațiile făcute la scurgerea de la baie pentru că proprietarul nu a vrut. Acum mi se cere renovarea camerei inundate de dedesubt și nu mi se pare normal să plătesc, din nou, tot eu. Ce sfaturi îmi puteți da?

Buna ziua,


Locuim cu chirie de 2 ani, in primul an a fost facut un contract (prin agentie imobiliara) - acesta a expirat in martie 2018. Ulterior, desi am solicitat, nu s-a semnat nimic. Proprietara a avut o persoana imputernicita la acel moment sa semneze (vorbim de sotia presedintelui asociatiei de proprietari) , noi nu o cunoastem, nu am vorbit niciodata cu ea.

Acum 2 zile administratorul ne-a anuntat ca este posibil sa avem probleme cu scurgerea la baie (la parter este o cresa si au fost anuntati de cei de acolo). A venit un instalator adus de administratorul bocului si a constatat ca da, exista o problema - teava de la scurgere a fost afectata de bucati mari cazute de sus - s-a gasit si moloz - au tot fost venici care si-au modernizat apartamentele - gen dorel in actiune
Pentru a evita discutiile (prin "mesager" ni s-a spus ca proprietara nu vrea sa participle la plata, ca noi stam aici), am fost de accord sa platim reparatia - problema rezolvata. Nu am primit chitanta, nimic.

Azi dimineata am fost cautati de "sefa" de la gradinita, doreste sa I se renoveze camera inundata (pe un perete s-a prelins apa multa). Nimic anormal, in fond, vorbim de copii 1-3 ani si nu este igienic pentru ei.


Nelamurirea mea: cine trebuie sa faca acest lucru? Cine ar fi trebuit sa plateasca reparatia?

Ok, sunt de accord, stric - platesc. Dar nu imi pot permite sa repar ce strica altii, la nesfarsit. Proprietar nu esti doar cand primesti banii de chirie.


Ce sfaturi imi puteti da?

Multumesc!


Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: vasile333 , utilizator 20:49, 19 Aprilie 2019
Buna ziua!
Daca nu platiti sigur vor incepe discutiile, vor dori sa parasiti locuinta...
Pe de alta parte...obligatia de a repara, plati reparatiile, daunelor cauzate de instalatiile apartamentului revin proprietarului ( asta daca Dorel chiriasul nu a uitat sa inchida apa...)
Aveti contract semnat cu proprietarul?
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2019
Ionut.ion, utilizator
Mulțumesc pentru atenție!

Nu, nu (mai) avem contract. Cel puțin eu, titulara contractului din martie 2017 (a fost făcut pe un an) - nu am semnat nimic desi am solicitat.

In cuprinsul lui e specificat ceva de prelungire automata la scadenta lui?
Daca nu...atunci puteti duce discutia si catre o eventuala plangere la ANAF pentru evaziune, asa poate mai renunta la pretentii...
Daca nu... sunt mai multe posibilitatii de "ai face rau" persoanei respective, asta daca merita si decideti asta...sau puteti cauta alta locuinta si sa faceti plangere pentru evaziune la ANAF
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2019
Ionut.ion, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art 1810 Codul Civil
Tacita relocaţiune
(1) Dacă, după împlinirea termenului, locatarul continuă să deţină bunul şi să îşi îndeplinească obligaţiile fără vreo împotrivire din partea locatorului, se consideră încheiată o nouă locaţiune, în condiţiile celei vechi, inclusiv în privinţa garanţiilor.
(2) Noua locaţiune va fi însă pe durată nedeterminată, dacă prin lege sau convenţia părţilor nu se prevede altfel.


Deci chestiunea valab contractului de inchiriere e clara, aveti un contract valabil.

@thomas2003:

"teava de la scurgere a fost afectata de bucati mari cazute de sus - s-a gasit si moloz"

Pt mine e neclar pe ce portiune a fost afectata teava de canalizare.

Din L196/2018 rezulta ca:
1. daca defectul a fost pe portiunea comuna a tevii (care deserveste si ap de mai sus), atunci responsab cade in sarcina asociatiei, implicit o bucatica revine si proprietarului
2. daca defectul a fost pe portiunea privata (cea care deserveste exclusiv ap in care locuiti), este sarcina proprietarului.
In ambele cazuri ar trebui o expertiza care sa lamureasca ce am citat eu mai sus - cauzele defectarii (fol normala sau accidentala cauzata de neglijenta), urmata de identificarea vinovatilor daca expertiza arata asta.

Cat despre relatia dintre locatar (chirias) si locator (proprietar), speta se discuta la sectiunea forumului "Drept civil" si sunt aplicabile:
a) preved contractului de locatiune (inchiriere) - pe care noi nu le cunoastem
b) preved Cap V titlul IX al Codului Civil, indeosebi art 1788, 1802, 1821, 1822;

Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2019
CipM, utilizator
Vă dați seama că atunci când plec, o să fisurez țeava plătită. O să murdăresc pereții pentru că noi am zugrăvit, o să tai fire sau ce trebuie făcut să meargă doar prizele pe o parte (când am închiriat era dezastru).
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Teava fisurata... pandatao pandatao Buna ziua! Intre 2 proprietari a izbucnit un conflict in legatura cu o teava fisurata. Prin aceasta teava curge apa de la scurgerea dusului ... (vezi toată discuția)
Reparație țeavă canal etajul 2 care trece prin plafonul etajului 1 BiancaAnaP BiancaAnaP Bun găsit. Eu locuiesc la etajul 1 (din 2) iar țeava de canalizare a celui de la etajul superior trece prin plafonul meu spre conducta/coloana aferentă ( ... (vezi toată discuția)
Plata reparatii din locuinta HerrMarikanu HerrMarikanu Daca pentru repararea unei tevi comune a blocului, s-a spart masca din beton care o acopera, cine plateste repararea mastii din locuinta? Asociatia sau ... (vezi toată discuția)