avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... La votarea unei propuneri în adunarea generală a ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

La votarea unei propuneri în adunarea generală a asociației, nouă proprietari din cei zece prezenți s-au abținut, iar unul a votat ,,pentru''. Ce se întâmplă cu propunerea respectivă, trece sau nu?

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie: 10 proprietari prezenti in adunarea generala.
Vot pe o propunere X. Se voteaza propunerea X. Avem 1 vot pentru propunere, 0 voturi impotriva si 9 aptineri. Ce se intampla cu propunerea respectiva? trece sau nu.

Am intrebat 2 avocati. Unul zice ca da altul ca nu.

Multumesc pentru ajutor!
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: m1205 , utilizator 20:15, 23 Iunie 2019
~ Conținut șters la cerere ~
Statutul trebuie sa precizeze fara echivoc.
Mai întâi trebuia să fiți siguri că s-au respectat strict articolele 47 și 48 din Legea nr. 196/2018, adică dacă șefii Asociației dvs. I-AU CONVOCAT PE TOȚI PROPRIETARII, prin orice metode.
Dacă s-au respectat art. 47 și 48, cel puțin teoretic, acel singur vot ar trebui să fie valabil, de aplicat.
Dar moral și legal nu e normal ca un vot din 10 să decidă ceva.
Art. 49, alin.(4) Hotărârile Adunărilor Generale se iau în cadrul Adunării Generale, convocată sau reconvocată. În Statutul propriu al Asociației de Proprietari pot fi prevăzute și alte condiții de luare a hotărârilor, dar nu cu mai puțin de jumătate plus unu din voturile celor prezenți la Adunarea Generală convocată sau reconvocată.
Citind textul art. 49, alin. 4, este evident că un vot „pentru” din totalul de 10 nu este legal și valabil. Ar fi trebuit să aibă minim 6 voturi pentru ca orice hotărâre să fie adoptată, altfel e atinsă de Nulitate Absolută.
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2019
flory_mr, utilizator
Statutul, evident respecta legea.
Atentie nu orice hotarare poate fi adoptata cu 50%+1. De ex inchirierea spatiilor comune catre terti se poate valida in AG tinand cont de acordul a 2/3 din proprietari. Asa ca depinde de ce anume urmeaza sa se hotarasca.
In luarea unei decizie exista doar pro si contra. Adica ori zici da ca sa iei decizia ori zici nu ca sa nu adopti decizia. Proprietarii care se abtin la vot nu trebuie luati in calcul. E ca si cum nu ar participa. Nu se pot considera ca acorda 1/2 vot pro si 1/2 vot contra adica sunt de acord pe jumatate cu presedintele (pt ca altfel ar fi votat contra) si jumatate in dezacord . E absurd ca sa facem propuneri dupa care sa ne abtinem toti de la luarea deciziei .

Alte discuții în legătură

Cine si cum poate rezilia un contract de administrare bloc cu un pfa? Sever Simion Sever Simion Cine si cum poate rezilia un contract de administrare bloc cu un PFA? Mutlumesc. (vezi toată discuția)
Validitate decizie a.g. BX BX In urma unei adunari generale s-au adunat 12 proprietari din 20, deci adunarea a fost statutara. Pentru una din chestiuni au fost de acord 12 proprietari ... (vezi toată discuția)
Calcul voturi ag zice zice Se dau 144 voturi prezente, AG este statutara deja de la 140 voturi. Se supune la vot o decizie: 53 voteaza pentru, 91 se abtin, 0 contra. Se considera ... (vezi toată discuția)