Buna ziua! Doresc să infiintez o firma tip casa de expediție pe transporturi naționale și internaționale de camioane și aș avea o întrebare în ceea ce privește calculul tva-ului. Pentru a clarifica mai bine totul voi da un exemplu: Sa spunem că, având o casa de expediții, am făcut un contract cu o firma externa "X" care are o marfă de transportat și căreia eu ar trebui sa ii găsesc un camion disponibil. Pentru a-și transporta marfa, firma "X" oferă 1800 euro. Eu, la rândul meu, găsesc o firma din Romania "Y" care deține camioane și transporta mărfuri. Firma Y accepta sa transporte marfa firmei X la un cost de 1700 euro + TVA. Asta înseamnă că ar urma să primesc de la firma X 1800 euro și ar urma să plătesc firmei Y 1700 euro +tva. Avand în vedere că firma X oferă cei 1800 de euro fara TVA deoarece își plătește singura tva-ul in tara in care se afla, ar însemna că eu ar trebui să plătesc 19% TVA firmei Y in plus la cei 1700 euro? Adică as ieși în pierdere? Sau este vreo altă procedură care se practica? Mulțumesc!
Daca ati facut firma ca sa faceti o singura intermediere raspunsul este da, ati iesit in pierdere. Dar presupun ca veti face mult mai multe intermedieri. Iar in acest caz nu iesiti deloc in pierdere, pentru ca tva-ul achitat la furnizorii din Romania se cumuleaza, iar in momentul cand acest tva deductibil (de recuperat) este in suma mai mare de 5.000 lei bifati in decontul 300 ca doriti ca statul roman sa va restituie acesti bani. Suma se recupereaza destul de repede. Asa ca nu iesiti in pierdere decat in cazul in care contabilitatea firmei dvs e praf si pulbere si statul nu va restituie tva-ul .