avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pierzi mostenirea?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pierzi mostenirea?

Cum se procedeaza daca ai devenit mostenitor in1983 cu certificat de mostenitor, dar nu ai facut actele pentru a deveni proprietar la acea mostenire nu ai platit impozite, pierzi acea mostenire?
Sau ce trebuie facut acum, unde si cum trebuie inceputa demersurile.
Multumesc
Elena

Daca calculam 2009-1983 =26 de ani . :stunned: Oare cat ar fi de platit impozitul restant pe acel imobil cu penalizari cu tot ? :hm: Dar oare o cerere de intabulare a dreptului de proprietate in cadastru formulata dupa 26 de ani de la data dobandirii titlului de proprietate ar fi admisibila?
pana si datoriile la ditl se prescriu........=D>=D>=D>....plateste pt ultimii 5 ani
jus80 a scris:

La notar de ce sa mergeti ? cadastru, rol, carte funciara.

In primul rand , certificatul de mostenitor nu a fost niciodata , nu este si nici nu va fi titlu de proprietate!
In al doilea rand , daca nu veti produce si prezenta in original sau copie legalizata actul de proprietate care a stat la baza obtinerii certificatului de mostenitor pentru imobilul respectiv , va dau eu scris ca veti primi o mare respingere cat casa Poporului de la biroul de carte funciara ! Nu s-a pomenit niciodata sa intabulezi o proprietate sau sa faci dosar cadastral numai in baza certificatului de mostenitor!
Dna avocat Cermak Gruianu are perfecta dreptate!
=D>
Va multumesc la toti pt. raspunsurile dvs.
acum stiu cam ce trebuie facut.
inca odata multumesc.
elena
Jus80, inteleg ca parerea ta este alta si ok ca fiecare sa creada ce doreste... insa nu ajuta la nimic doar sa repetam aceeasi idee, nu suntem crezuti mai mult.
Dar pentru ca e mare mitul ca certificatul de mostenitor ar fi titlu de proprietate, arat:
Art. 88 din legea 36/1995 actualizata: "certificatul de moştenitor face dovada deplină în privinţa calităţii de moştenitor şi a cotei sau bunurilor care se cuvin fiecărui moştenitor în parte".
El nu face dovada ca de cujusul a avut proprietatea bunurilor respective, deci ca a avut dreptul a le transmite. Altfel ar insemna ca mama imi poate lasa Casa Poporului mostenire si certificatul sa faca dovada proprietatii mele.
In conditiile in care notarul nu solicita actele de proprietate si multi mostenitori ajungeau sa uzucapeze bunurile lasate mostenire prin unirea posesiilor, cred ca e ideala exprimarea doamnei Gruianu cum ca certificatul e declarativ si nu contitutiv de drepturi.
Decizia 459/1993 a sectiei civile a CSJ, publicata:"un certificat de moştenitor [...] nu constituie un titlu translativ de proprietate, el fiind numai un mijloc de dovadă în ce priveşte calitatea de moştenitor şi bunurile ce revin fiecăruia".
Vezi si Deak - "Tratat de drept succesoral". Se invoca acolo mai multe decizii ale Tribunalului suprem.

Adita, am vazut intabulari si dupa 50 de ani, dupa uzucaparea imobilului... Doar nu o fi prescriptibila publicitatea proprietatii, nu?
Sau poate n-am inteles...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu actele de proprietate: pentru dezbaterea succesiunii, intabulare voi avea nevoie de titlul de proprietate teren in original sau in copie legalizata? Vranceanud Vranceanud As avea si eu o intrebare. Bunica mea este propriuetara in indiviziune pe un teren agricol, cf legii 18, si detine o copie legalizata de pe acest titlu de ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil popcrys77 popcrys77 Care sunt pasii care trebuie urmati pentru vanzarea unui imobil construit de mine, cu autorizatie de construire, imobilul aflandu-se pe un teren pentru care nu ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate ContSters160825 ContSters160825 buna ziua .Am o problema si asi dori sa ma lamuriti. tatal meu a decedat in urma cu 5 ani ,s-a facut suceesiunea dupa defunct pe casa,si avem fiecare ... (vezi toată discuția)