Buna seara.Am.avut pruma.sentinta la divort prin acord,stabilirea domicilului la.minori,exercitarea autoritatii parintesti in comun,dar nu ne am inteles in privinta pensiei alimentare.Avem doi copii minori.Unul de 8 ani cu handicap mediu si celalalt de 12 ani.El de 7 ani lucreaza in strainatate si incaseaza diurna,ajungand undeva la 2000 euro.Firma este din Romania dar ii detaseaza 3 luni in strainatate platindu le acea diurna,cu pauza de 7 zile apoi iar 3 luni si doar luna iulie are concediu o luna,avand salar de baza net in lei 1800 in afara de diurna.El a adus contractul de munca din 2015,in care acest salar brut.De la 1 Martie 2019 sau majorat salariile in constructii unui calificat ajungand la 3500 lei brut,deci aprox 2500 lei net.El lucrand de 7 ani asa cu acest salar in lei plus diurna.Intrebarea mea"Se ia in calcul la.pensia de intretinere diurna?"Firma va acorda toate actele necesare in care sa se dovedeasca cat venit are lunar sau poate sa ascunda acea diurna?Din cate am citit pot face dovada ca diurna are caracter permanent si se considera venit.Se ia in calcul nevoile copiilor?Avocata mea mi se pare ca este mituita,caci imi inchide toate sperantele.Cica el poate sa retraga toti banii si sa zica ca mananca ,plateste si etc in scop personal fara sa ii mai ramana bani.Cum se procedeaza corect ca sa se ia in calcul si acea diurna?
Doamna, cu un avocat ati vorbit in acesti 7 ani?
In primul rand, diurna si decontare cheltuieli nu e legal. Apoi, macar o parte din diurna reprezinta venit salarial, el e contravaloarea faptului ca angajatul nu desfasoara o activitate zilnica aproape de casa. Gaasiti aceasta abordare in legislatia germana, unde 15 euro/zi reprezinta decontare cheltuieli si restul pana la diurna efectiva (minimul diurnei in Germania era 35 de euro parca) reprezinta parte din salariu. Mai gasiti aceeasi abordare intr-o speta din 2015 a CJUE. Dar argumentarea este tehnica juridica.
Asadar, din toata diurna poate nu, dar din parte din ea poate ca da.
Repet:De 7 ani pleaca si revine din 3 in 3 luni cu pauza de o sapt.La fiecare plecare i se ataseaza un act aditional la contractul de munca unde se specifica ca firma asigura transportul,cazarea si in plus primeste diurna.Deci de 7 ani prin aceeasi banca si acelasi cont incaseaza acea diurna in euro(care sa si marit cu trecerea timpului) si salariul in lei.Eu nu am zis ca o sa se ia toata in considerare,dar macar o parte din ea.Nu mi se pare corect si normal ,ca legea sa zica si sa judece ca el poate sa manance lunar singur 1800 euro(acea diurna),iar cei 2 copii 600 lei doar din venitul net ca are si salar in lei.Pot demonstra ca din acea diurna i se retrage rata la casa,caci avem un apartament luat prin prog prima casa si de 5 ani fara intrerupere banca ii ia rata din acel cont.Cand am facut creditul banca ia luat in considerare diurna 100% venit.Pana la urma exact si concret instanta va lua macar o parte din acea diurna in calcul?Multumesc.
Iar despre avocat am scris in primul mesaj.Am avut divortul ,dar nu ne am intepes in privinta pensiei alimentare pt copii.Iar avocata tot imi zice ca nu se poate ,ca nu se ia diurna in considerare etc numai negativitati.Cu toate ca si ei i am zis de toate aceste dovezi clare si concinse in care ar fi trebuit sa fie depuse ca probe in instanta si mi a zis ca forma unde lucreaza poate sa i modifice salariul cateva luni ca sa de a copiilor si apoi dupa ce termina sa o ia de la capat.
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Incercati sa continuati cu alt avocat, daca pe acesta nu il simtiti implicat.
Pana la urma, ce dovada a veniturilor a adus sotul ?
Puteti sa cereti sa se stabileasca in procent si apoi, daca vedeti ca da doar din salariu, puteti face contestatie la executare si se va clarifica atunci daca diurna e pachet salarial.
Stiu concret un caz in care asa s-a procedat, mamica sotie de marinar.. l-a uscat cand s-a pomenit taticul ca trebuie sa dea din urma mii de euro, el platind la salariul minim pe economie si de fapt, incasa 5000 de euro lunar timp de 3 luni din 6, cat naviga. Or fi multe cazuri in care s-a respins ca diurna sa fie inclusa.
Fiecare caz e diferit, eu nu va zis ca veti avea castig de cauza chiar daca schimbati avocatul, conteaza daca instanta apreciaza ca 600 e destul pt 2 copii, conteaza cat e diurna, mai multe elemente fac ca instanta sa ia o hotarare si sa isi motiveze decizia astfel, incat sa nu mai aveti cum sa o combateti.
Asa cum tichetele de masa sunt venit salariul, nu vad de ce diurna nu ar fi si nu s-ar lua in calcul.. nu neaparat sa stabileasca o patrime din tot ce incaseaza ca viata in strainatate e mai scumpa, dar poate stabili o suma rezonabila pt 2 copii, dat fiind ca unul dintre ei e si cu nevoi speciale, luand in calcul suma globala pe care o castiga si scazand prin apreciere cam ce cheltuie.
De acord cu colega de mai sus, se poate lua in calcul. daca instanta va lua, asta nu avem de unde sti. Schimbati avocatul pana nu e prea tarziu sau ascultati si alte pareti, caci e important cum anume se pronunta instanta, ce cuvinte foloseste, uneori se poate in executare, alteori nu... e bine sa va stabileasca o suma raportata la nevoile copiilor direct in pronuntare, sa nu stati ulterior sa vedeti ce si cum...