buna seara.
am si eu o problema si sper sa ma ajutati cu un raspuns.am lucrat 5 ani la o firma care in oct a intrat in insolventa si a fost preluata de o firma lichidatoare.am primit decizia de incheiere a contractului de munca si am efectuat preavizul de 15 zile lucratoare.intrebarea mea este daca din salariu mi s-au retinut banii pt contributiile individuale la sanatate ,somaj si pensii dar acesti bani nu s-au virat la bugetul statului cum ma va afecta pe viitor?am inteles ca daca nu va avea din ce sa isi recupereze banii din valorificarea firmei ,statul va sterge datoriile doar pe firma ,noi fostii angajati vom ramane cu sanatatea si pensiile neplatite?pt cele 3 salarii medii pe economie se face cerere la lichidator?multumesc
Legea 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale impusă României de Uniunea Europeană şi de Organizaţia Internaţională a Muncii, prevede că din Fondul de garantare pentru plata salariilor restante se pot achita creanţele salariale existente cu maximum trei luni înainte de depunerea cererii. În această categorie, intră nu doar salariile restante, ci şi compensaţiile băneşti datorate de angajator pentru concediul de odihnă neefectuat de salariaţi (pentru maximum un an de muncă), plăţile compensatorii, dar şi indemnizaţiile pentru accidentele de muncă, bolile profesionale sau cele ce ar fi trebuit acordate pe durata întreruperii temporare a activităţii.
Însă, suma maximă acordată din Fond pentru fiecare angajat nu poate depăşi echivalentul a trei salarii medii brute pe economie - ceea ce anul acesta înseamnă în jur de 5.000 de lei. Cererea pentru aceste sume poate fi depusă atât de angajator, cât şi de salariaţi ori de sindicat şi ar trebui să fie soluţionată în 45 de zile. Pe lângă cerere, dosarul, ce se depune la agenţia locală de ocupare a forţei de muncă, mai trebuie să cuprindă: o copie de pe hotărârea judecătorească definitivă de deschidere a procedurii de insolvenţă; situaţia datoriilor salariale; copii de pe statele de plată de pe fişele de lichidare ale persoanelor ale căror raporturi de muncă au încetat.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Recuperare salarii
nicusor69
buna ziua.am fost in insolventa ,faliment la o firma care am fost angajat,de 6 luni cum pot recupera salariile.cu respect va multumesc.
=D>
[Mesaj editat - ... (vezi toată discuția)
Legea 200/2006
andao
Buna ziua
Am contractul de munca suspendat, aflandu-ma in concediu pentru crestere copil. Firma la care lucram e in faliment. Lichidatorul judiciar a depus ... (vezi toată discuția)