avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitarea de drept din oficiu sau la cerere?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitarea de drept din oficiu sau la cerere?

Buna ziua,

Dosar nr 36432/299/2012

Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti
Sentinta penala Nr 1124/2012 Sedinta publica de la 05 Decembrie 2012

La data de 05 Decembrie 2012 prin Sentinta penala definitiva aratata mai sus, am fost condamnat la 8 luni inchisoare cu suspendare cu termen de incercare 2 ani. pentru infractiunea de ultraj art 239 alin 1 si 2 C.P cu referire la art 320 ind 1 Cod proedura penala.
De la aceasta data pana in prezent nu am savarsit o alta infractiune.
Precizez ca am achitat toate cheltuielile de judecata catre stat (Judecatoria Sector 1) cat si despagubiri civile reprezentand cheltuieli de spitalizare catre Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti.
Nu am achitat despagubirile civile catre partea vatamata neavand pus la dispozitie un cont bancar in acest sens si nici partea vatamata nu a instituit un executor judecatoresc in vederea popririi veniturilor mele.Consider ca partea vatamata a dat dovada de dezinteres cu privire la aceste despagubiri ce i se cuvin iar termenul in care acesta putea solicita acest lucru s-a prescris.

In prezent doresc stergerea cazierului meu judiciar si va intreb ce reabilitare intervine in cazul meu? Am inteles ca trebuie inaintata o cerere chiar si in cazul reabilitarii de drept.
Reabilitare de drept nu s-a produs din oficiu, deoarece am scos caziurul la data de 23.04.2019 si apare condamnarea pe acesta.
Ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a depune aceasta cerere de reabilitare? Ma refer in special daca sunt obligat sa achit si despagubirile civile catre partea vatamata?

In speranta unui raspuns cat mai rapid, va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Matache , Avocat 18:02, 24 Aprilie 2019
Bună ziua!
În cazul dumneavoastră intervine reabilitarea de drept în temeiul art. 86 indice 6 din vechiul Cod penal. La împlinirea termenului de încercare trebuia să fiți reabilitat de drept. Reabilitarea de drept intervine, potrivit legii, din oficiu.
Sigur că, în unele situații, polițiștii de la Serviciul Cazier omit să facă modificările aferente reabilitării de drept din oficiu, astfel că puteți să le adresați o cerere prin care să solicitați constatarea intervenției reabilitării de drept în ceea ce vă privește și să rugați a fi făcute modificările aferente.
Reabilitarea de drept intervine dacă nu ați mai săvârșit alte infracțiuni, nu sunt necesare alte condiții, precum plata despăgubirilor sau a cheltuielilor judiciare. Aceste condiții trebuie să fie întrunite numai în cazul reabilitării judecătorești.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Va multumesc pentru raspuns si sper sa fie atat de simplu precum spuneti.
În mod normal, așa ar trebui să fie, Practic, știți că birocrația ne omoară în România.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare laus laus In anul 1996 am primit o condamnare penala de 2 ani cu suspendare pe 4 ani pentru ucidere din culpa (accident rutier). As vrea sa stiu daca se va sterge ... (vezi toată discuția)
Reabilitare bolt1234 bolt1234 salut! in noiembrie 2008 am fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare conditonata avand un termen de incercare de 3 ani. as vrea sa stiu cind pot ... (vezi toată discuția)
Reabilitare problematica sim_ruxandra12 sim_ruxandra12 Buna ziua! As avea nevoie de o lamurire: unchiul meu a fost condamnat in 89 la pedeapsa de 1 an inchisoare si obligat sa plateasca victimelor si ... (vezi toată discuția)