avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am cumpărat de afară o mașină cu DLR (lumini led) ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am cumpărat de afară o mașină cu DLR (lumini led) în locul proiectoarelor. Nu știu, și nu cred că sunt montate în fabrică, aș putea avea probleme cu legea din cauza lor?

Va salut! Am cumparat de afara o masina cu DLR (lumini led) in locul proiectoarelor. Nu stiu si nu cred ca sunt montate de fabrica, ci mai degraba zic ca ar fi puse de fostul proprietar. Se aprind cand pun contactul, nu am nici un buton de control la ele, sunt separat de orice alta faza sau bec. Am ajuns la RAR de doua ori. O data pentru cartea masinii (RAR Grivita) si inca o data pentru modificare in carte dimensiuni roti (RAR Voluntari). Nu m-a dus capul sa intreb pe acolo, dar nici nu mi-a zis nimeni nimic de ele. Stiu ca, conform OUG 195/2002 completata cu OG 14/2017, ,,în circulatia pe autostrazi, pe drumurile expres si pe cele nationale europene (E) conducatorii de autovehicule si tractoare agricole sau forestiere sunt obligati sa foloseasca si în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulatia diurna." Dar nu stiu daca luminile pentru circulatie diurna reprezinta doar ce e montat de fabrica, sau poti aduce modificari masinii, montand singur. Ma poate lamuri cineva care stie sigur? Ma gandesc ca mai bine intreb inainte, decat sa intreb dupa ce as avea probleme cu legea. Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 16:03, 6 Mai 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din ceea ce relatati,pare a fi vorba de o masina marca BMW. Puteti cauta foarte simplu ce dotari a avut masina cand a iesit din fabrica,pe un simplu VIN decoder (mdecoder.com,spre exemplu). Doar ca daca nu cunoasteti cat de cat engleza si sa intelegeti codurile pe care le veti primi acolo,va fi putin greu pt dvs.Dar ca idee, ar trebui sa gasiti ceva de genul (daylight drl sau,va puteti orienta dupa un cod numit S522A si/sau S524A). Daca aveti oricare dintre aceste doua coduri,aveti xenon din fabrica si acest tip de xenon vine la pachet cu DRL.
Nu e BMW, este un Chevrolet. Am gasit cateva siteuri cu VIN decoder pentru el, dar sunt informatii strict mecanice si de aspect. Nimic despre partea electrica. O sa mai caut. Sau eventual mai fac un drum la RAR sa ma luminez. Daca s-o putea.
Salutare. Multe masini vin in ziua de astazi dotate din fabrica cu DLR, chiar daca acest aspect nu apare trecut in detaliile din cartea tehnica. Tarile nordice au implementat aceast cerinta acum ceva timp, pentru a face masina vizibila in trafic, chiar daca circuli doar in oras de exemplu. Daca pornesti faza scurta, DRL-urile se opresc automat. De mentionat. DRL-urile nu sunt considerate "lumini de intalnire" daca pleci din oras, asa ca trebuie sa pornesti faza scurta.

Pompiliu92 a scris:

De mentionat. DRL-urile nu sunt considerate "lumini de intalnire" daca pleci din oras, asa ca trebuie sa pornesti faza scurta.

Mentiunea este greșită, nu trebuie sa aprinzi luminile de intalnire dacă ai DRL-urile, art. 44 alin. 2 din Oug 195 /2002 spune asta. Și nu chiar pe orice drum, ci pe cele național europene sau autostrazi(și expres cind le vom avea).
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2019
latka, utilizator
Pai legea spune, destul de clar, zic eu: ,,luminile de intalnire SAU luminile de circulatie diurna"". Deci sau, sau. Eu o sa ajung la RAR sa intreb daca, in cazul in care masina nu are luminile montate din fabrica ci sunt montate dupa, le pot tine sau le pot scoate si pune pe perete in casa, dar si acolo pot da peste oricine care interpreteaza cum vrea sau cum stie el legea (probabil). Atata timp cat nu as putea dovedi ca am dreptate eu sau are el, fiecare poate crede ca opinia lui e cea corecta. Mod in care as putea lua o amenda, pentru ca parerea mea conteaza mai putin in raport cu parerea RAR-ului atunci cand e vorba de masini si circulatie...
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2019
Albertobu, utilizator

Alte discuții în legătură

Luminile led Nikolae1 Nikolae1 Buna ziua! De curand, am in dotare de la firma unde lucrez, un autoturism echipat cu lumini LED. Intrebarea mea este daca pot folosi doar aceste lumini, pe ... (vezi toată discuția)
E interzis sa ai xenoane la masina ? Pilu Pilu Buna ziua. Azi mi-am facut ITP-ul la autoturism si mi-a spus de acolo ca nu am voie sa am montate xenoane. N-am mai auzit pana acuma. Ar putea sa-mi zica ... (vezi toată discuția)
Certificat inmatriculare retinut pentru xenon montat la reprezentanta ContSters179979 ContSters179979 Buna ziua.Ieri ma deplasam catre Bucuresti iar in apropiere de Doraly am fost oprit de un ofiter de politie, unde fara sa se prezinte mi-a cerut actele.Langa ... (vezi toată discuția)