avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce pot face daca angajatorul nu mi-a platit salariul?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce pot face daca angajatorul nu mi-a platit salariul?

Angajatorul nu mi-a platit salariul pe ultimele 2 luni iar , din ianuarie avand in vedere ca legislatia pentru domeniul constructiilor s-a schimbat , teoretic trebuia sa imi creasca NET-ul dar angajatorul nu mi -a dat banii respectivi.ba mai mult cand ne-a dat sa semnam statele de plata, suma pe care trebuia sa semnam era mai mare (cum ar fi fost normal dupa noua formula de calcul).bineinteles ca nu am semnat.ce este de facut sa recuperez si cele doua salarii +diferenta de bani pe celelalte luni? va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:12, 25 Aprilie 2019
Pai din ce ati scris dumneavoastra rezulta ca ati refuzat salariul nu ca nu vi s-a achitat salariul. Chiar daca lucrati in constructii, este posibil ca firma sa nu aiba un CAEN corespunzator si sa nu se incadreze in criteriile OG114, situatie in care desigur, nici salariile nu pot suferii modificari. Multi constructori mai mici, au renuntat la CAEN de constructii, urmand sa desfasoare alte activitati, tocmai datorita faptului ca veniturile realizate sau prognozate, nu puteau acoperi noile salarii. Apelati la calm si discutati intern, ca sa va lamuriti cum stau lucrurile de fapt.
eu am primit salariul cash pentru lunile ianuarie si februarie si statele de plata ni le a dat sa le semnam in martie(pentru ian si feb) cand am constatat ca ne pune sa semnam nu pe cat am primit ci pe o suma mai mare si cand am spus asta a spus ca va reveni cu alte state de plata corectate.si de atunci nu am mai primit salariul si nici nu ne a dat sa semnam alte foi cu suma pe care am primit o reala.mentionez ca am toti banii pe contract. iar codul CAEN il avem pentru ca suntem firma de proiectare constructii si nu avem cum sa activam pe piata fara acesta.
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2019
BiancaP09, utilizator
Pe ce perioada nu vi s-a platit salariul ?
martie (trebuia sa intre in fiecare 5a lunii) si preconizez ca nici pe aprilie nu voi primi in 5...oricum nu am primit niciodata salariul la timp, de mai multe ori ne dadea cu taraita.ma rog.acum sunt probleme si am inteles ca nu mai vrea sa ne plateasca desi noi am predat proiectele si vrea sa desfiinteze departamentul.dar cu toate astea ar trebui sa ne plateasca la zi ca sa poata fac toate acestea din punct de vedere legal. eu doresc sa imi recuperez banii pe martie si implicit aprilie si sunt dispusa sa fac tot ceea ce este cu putinta, inclusiv sa se ajunga in instanta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata concediului de odihna Marikoko Marikoko Am lucrat la o firma din data de 17 /07/2019 până pe data de 16/05/2020 când mi-am dat demisia din cauza faptului că nu mi se plătește concediul de ... (vezi toată discuția)
Salariu Ioana Stanciu Ioana Stanciu Buna ziua! La locul de munca unde am lucrat se da pe 10 lichidarea,iar pe 25 avansul. Eu pe data de 10 mi-am dat demisia. Am primit pe data pe 10 atunci ... (vezi toată discuția)
Neplata drepturilor salariale maflucky maflucky Am fost angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata la o firma de constructii,pana pe data de 23.12.2014.Pe perioada 1 Octombrie -23 Decembrie 2014 ... (vezi toată discuția)