avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... CONSILIER JURIDIC
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

CONSILIER JURIDIC

Buna seara am si eu o intrebare . Intr un proces penal o persoana poate avea ca , consilier juridic o ruda in cazul de fata sotul tinand cont ca sotul este judecator in acelasi tribunal .Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:15, 1 Mai 2019
Legal vorbind, nu.
Dar ce discuta soții in intimitate, e partea a doua. O poate consilia in intimitate.
De regula se cere strămutarea cauzei in astfel de situații.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Va multumesc frumos .
Buna seara as mai avea o intrebare daca se poate sa mi spuneti . In situatia de mai sus daca spuneti ca este ilegal ca un sot care este judecator in acelasi tribunal si nu poate sa indeplineasca functia ca consilier juridic pentru celalalt sot OFICIAL IN DOSAR . Unde trebui sa ma adresez pentru treaba asta va multumesc .
Cu siguranța nu îndeplinește funcția de consilier juridic, dacă este judecător. Ma gândesc ca nu vine judecătorul in sala de judecata sa își reprezinte soțul/soția.
V-am spus, de sfătuit poate sa o sfătuiască oricât vrea, dar neoficial, in privat.
Dacă aveți suspiciuni ca procesul nu decurge de o maniera imparțială ca urmare a acestui aspect puteți formula o cerere de strămutare in care sa arătați aceste aspecte di sa solicitați strămutarea cauzei la o alta instanța.
Condițiile pentru formularea acestui tip de cerere le găsiți la art. 141 și următoarele din Codul de procedura civilă. (Ma gândesc ca nu e un proces penal). Dacă e proces penal, strămutarea o găsiți la art. 71 și următoarele din Codul de procedura penală.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ florinvasile1975

O persoană nu poate ocupa, în același timp, și funcția de judecător, și pe cea de consilier juridic.

Judecătorul despre care scrieți își reprezintă soțul în instanță în temeiul art. 10, alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care prevede următoarele:
Judecătorilor și procurorilor le este permis să pledeze, în condițiile prevăzute de lege, numai în cauzele lor personale, ale ascendenților și descendenților, ale soților, precum și ale persoanelor puse sub tutela sau curatela lor. Chiar și în asemenea situații însă judecătorilor și procurorilor nu le este îngăduit să se folosească de calitatea pe care o au pentru a influența soluția instanței de judecata sau a parchetului și trebuie să evite a se crea aparența că ar putea influența în orice fel soluția.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Mai 2019
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict de interese CorIrina CorIrina În cadrul ședinței de consiliu local un domn consilier a votat împotrivă pentru un proiect de hotărâre cu privire la închirierea unor terenuri cu ... (vezi toată discuția)
Contestatie de catre procuror la admiterea schimbarii măsurii educativă a internării (art.516 si art. 517 ncpp) - unde se judeca si in cat timp? roica1235 roica1235 Buna ziua, As dori sa intreb daca cineva stie in cat timp si unde se poate judeca o contestatie depusa de catre procuror la admiterea cererii de schimbare ... (vezi toată discuția)
Cerere - parte civila vatamata - limite ? oanaportar oanaportar Hristos a înviat ! Vă rugăm din suflet să ne ajutați cu un sfat: poate cineva care utilizeaza aceasta sectiune ne poate ajuta Într-un proces ... (vezi toată discuția)