In ultimele 24 de luni am lucrat la un SRL.ca economist cu contract de munca pe perioada nedeterminata,pina la 30.05.2009,cind mi-am intrerupt activitatea la societatea respectiva,din cauza stresului zilnic suportat datorita unui administrator cu care nu se putea comunica normal,deoarece si persoana respectiva era stresat din cauza datoriilor,atat catre cele doua bugete,cat si datoriilor fata de furnizorii de leasing ale caror facturi scadente nu se puteau onora din cauza lipsei disponibilitatilor banesti.Ca urmare a acestei situatii intr-una din zile venind la birou foarte suparat,ne-a luat la zor pe fiecare angajat in parte(era o afacere in familie)eu fiind singurul angajat din afara familiei,dupa care mie mi-a zis ca nu ma mai poate plati,iar de a doua zi sa nu mai vin la servici.Intrucit eu aveam in perspectiva plecarea de la aceasta societate in momentul cind as fi gasit alt loc de munca ,eu m-am conformat si nu m-am mai prezentat la locul de munca.Mi s-a incheiat cartea de munca conform art.55,lit.b din Codul muncii(cu acordul ambelor parti). In luna iulie 2009 m-am angajat la o societate de contabilitate,prima luna a fost de proba,iar incepind cu luna august m-i s-a facut contract individual de munca pe perioada nedeterminata,unde am lucrat pina la data de 15.10.2009(intra si perioada de preaviz de 15 zile),cind administratoarea societatii a invocat motivul incetarii activitatii la societate,criza financiara in consecinta multe din societatile pe care le avea(evidenta contabila) au devenit inactive,si-au suspendat activitatea sau au intrat in faliment,etc.Si aici decizia de incetare a acrivitatii s-a facut in baza art.55,lit.b din Codul muncii,iar de atunci sunt in cautarea unui loc de munca. Doresc sa ma informati,avind in vedere cele mentionate mai sus,daca am dreptul la somaj.
Va multumesc anticipat.
1. Incetarea CIM cu acordul ambelor parti (art.55b din Codul muncii) nu permite obtinerea indemnizatiei de somaj.
2. Incercati sa incheiati un CIM pe perioada determinata (maxim o luna) si la incetarea acestuia beneficiati de indemnizatie de somaj daca aveti lucrate 12 luni in ultimele 24 de luni (nu neaparat consecutive).
Ca sa fi beneficiat de indemnizatia de somaj, trebuia ca ultimul contract individual de munca sa fi incetat conform art.65, al.1.
In cazul dumneavoastra, aveati stagiul de cotizare, ( 12 luni din ultimile 24)dar nu aveti cim incetat conform legii, 76/2002 , respectiv art.65, al.1
O seara buna!.:sorry:
ai facut cerere de incetare a contractului de munca prin acordul partilor? sau ai semnat decizia de incetare care a fost prin acordul partilor?
daca nu ai facu cele aratate mai sus incearca poate obtiii corectarea incetarii contractului de munca. corect trebuia prin articolul 65 din codul muncii. incearca si discuta cu angajatorul.spunei ca nu a fost corect incetarea conform art 55 .ci prin 65 , se poate corecta numai daca nu ai solicitat tu.incearca pe cale amiabila.
Nelamurire
alina cristi
buna ziua.am si eu o nelamurire la care va rog frumos saimi dati un raspuns.in urma cu 2 luni un salariat a facut cerere de concediu fara plata pana pe data de ... (vezi toată discuția)