avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinere certificat de nastere fara cetatenie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinere certificat de nastere fara cetatenie

Salutare,am si eu o problema.
Prietena mea Maria e nascuta in Cluj-Napoca dar de mica a plecat cu mama ei in Italia,unde aceasta s-a recasatorit.
Mama ei a avut-o de tanara,si cand a avut-o,nu a trecut pe certificatul de nastere tatal,apare ca fiind necunoscut
In Italia s-a recasatorit cu in italian care a recunoscut-o ca si fiica biologica doar ca sa ii faca acte. Are acum cetatenie italiana si buletin italian si s,-a renuntat la cetatenia romana.
Mama ei murit intre timp si certificatul de nastere al Mariei nu il mai gasim.
Dorim sa facem cununia civila in Cluj,dar Primaria nu poate/vrea sa ne elibereze un duplicat,ne lovim de birocratia din Romania peste tot,si refuzuri.
Este vreo solutie legala prin care putem face rost de certificatul ei de nastere original? Sau macar o copie legalizata de la primarie?
Va rog daca aveti cunostiinte,suntem disperati.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:16, 16 Mai 2019
Care este motivul pentru care se refuza eliberarea unui duplicat de pe certificatul de nastere?
Nu a avut buletin romanesc niciodata.
La primaria Cluj,am vb cu acelasi ofiter care a si eliberat certificatul acum 23 ani a zis ca fara certificat de adoptie nu se poate.
Dar nu a fost adoptata ci doar recunoscuta.
Si fiindca nu mai are cetatenie nu poate sa fac buletin romanesc si fara el nu poate cere certificatul de nastere.
Fara certificat nu putem face cununia civila. Cam asta e.

Cornel Vasile a scris:

Care este motivul pentru care se refuza eliberarea unui duplicat de pe certificatul de nastere?

Va puteti casatori in Italia.
Va puteti casatori in Italia. Dar dupa casatorie trebuie sa solicitati in termen de 6 luni transcrierea si va prinde. Daca a renuntat la cetatenia romana e clar ca nu mai e roman dar are nevoie de un extras multilingv al actului de nastere italian ori o adeverinta (apostilata) din care sa rezulte mentiunile aflate pe marginea actului de nastere italian. Doar asa poate face dovada la autoritatile romane ca a fost vorba doar de o simpla transcriere a certificatului de nastere romanesc urmata de o recunoastere. Doar dupa ce obtine inscrierea mentiunilor de recunoastere si intra in posesia unui certificat romanesc pe numele italian poate solicita cetatenia romana. Sa ne tineti la curent cu modul de rezolvare. Poate sunt si altii in aceeasi situatie.
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2019
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buletin de identitate aniella23 aniella23 Buna ziua. Sunt casatorita cu cetatean italian si am 2 fete. Am nevoie de buletin romanesc pentru documente notariale. Ultimul act de identitate il am cu ... (vezi toată discuția)
Netranscriere căsătorie-divorț în românia sasenac sasenac cetățenie română-căsătorită-divorțata in italia, cu cetățean italian! Ulterior, am căpătat cetățenie italiană, păstrând și cetățenia ... (vezi toată discuția)
Casatoria in italia YoanaOL YoanaOL buna ziua eu m-am casatorin civil in italia si nu am inregistrat casatoria la ambasada romaniei.Deja au trecut mai mult de 6 luni. Pot sa merg sa imi traduc ... (vezi toată discuția)