am fost sanctionat disciplinar de angajator. Am contestat in Instanta iar sanctiunea a ramas valabila intrucat Instanta a dat castig de cauza angajatorului. Dupa pronuntarea Instantei Civile angajatorul a formulat plangere penala.
Pot fi cercetat penal pentru o fapta pentru care am primit deja o sanctiune ?
Buna seara!
Nu puteți fi condamnat penal pentru exact aceeași fapta, pe palierul acoperit de sancțiunea disciplinara.
Dar dreptul penal cunoaște și sanctiunea concursului ideal de infracțiuni, care apare atunci când o singura fapta (acțiune sau inacțiune) îmbracă elementele constitutive a 2 sau mai multe infracțiuni.
Așadar, de exemplu, dacă ați fost sancționat disciplinar pentru încălcarea fisei postului sau a altor norme la locul de munca, dar prin aceasta încălcare ați comis și alta fapta, care are alta persoana vătămată (de exemplu, ați rănit pe cineva sau ați ucis din neglijența pe cineva), atunci puteți raspunde penal pentru a doua consecință a faptei dumneavoastră.
Dacă ați fost deja sancționat sub un aspect, strict pentru avea consecință nu mai puteți fi sancționat, in virtutea regulii non bis in idem.