avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... sanctiune si plangere penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

sanctiune si plangere penala

am fost sanctionat disciplinar de angajator. Am contestat in Instanta iar sanctiunea a ramas valabila intrucat Instanta a dat castig de cauza angajatorului. Dupa pronuntarea Instantei Civile angajatorul a formulat plangere penala.
Pot fi cercetat penal pentru o fapta pentru care am primit deja o sanctiune ?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 07:39, 1 Mai 2019
~ Conținut șters la cerere ~
pai Instanta a mentinut sanctiunea disciplinara - deci sunt vinovat
Buna seara!
Nu puteți fi condamnat penal pentru exact aceeași fapta, pe palierul acoperit de sancțiunea disciplinara.
Dar dreptul penal cunoaște și sanctiunea concursului ideal de infracțiuni, care apare atunci când o singura fapta (acțiune sau inacțiune) îmbracă elementele constitutive a 2 sau mai multe infracțiuni.
Așadar, de exemplu, dacă ați fost sancționat disciplinar pentru încălcarea fisei postului sau a altor norme la locul de munca, dar prin aceasta încălcare ați comis și alta fapta, care are alta persoana vătămată (de exemplu, ați rănit pe cineva sau ați ucis din neglijența pe cineva), atunci puteți raspunde penal pentru a doua consecință a faptei dumneavoastră.

Dacă ați fost deja sancționat sub un aspect, strict pentru avea consecință nu mai puteți fi sancționat, in virtutea regulii non bis in idem.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Ati auzit de O.J. Simpson? Achitat in penal, condamnat in civil. Sanctiunea din dreptul civil/dreptul muncii nu exclude sanctiunea penala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedo ne bis in idem Constanta Daniela Constanta Daniela Daca am primit si achitat amenda data pentru ca am trecut fara a declara la vama telefoane mobile (in aeroport)-in 2014,apoi mi s-a facut dosar penal si am ... (vezi toată discuția)
Intrebare doar pentru profesionisti! Adrian Constantin Adrian Constantin - un functionar public, a avut dosar penal pt o fapta la regimul rutier [b]in afara serviciului[/b], dosar solutionat cu SUP , fapta pt care a fost cercetat ... (vezi toată discuția)
Cumul contraventie si infractiune? lucanalexandra7 lucanalexandra7 In cazul in care o persoana trece cu masina print-un loc interzis , adica nu respecta un indicator si in acelasi timp comite si o infractiune ( fiind baut la ... (vezi toată discuția)