avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj divorț
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj divorț

Soțul poate avea pretenție la mașină (sau cotă parte), în condițiile în care mașina o aveam dinainte de căsătorie, însă am mai avut de plătit la bancă câteva rate pe perioada căsniciei?
Cel mai recent răspuns: Gaby8102 , utilizator 14:08, 1 Mai 2019
Buna ziua,
Teoretic el poate avea doar un drept de creanta echivalent cu 1/2 din ratele achitate in timpul casatoriei.
Dar, trebuie sa aduca dovezi in acest sens.
Mulțumesc frumos pentru ajutor!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din moment ce ati achitat ratele ulterior are un drept de creanta.
Bunurile dobandite inainte de casatorie sunt proprii.( daca nu exista o alta conventie, contrara ).

Pe cale de consecinta, sotul dumneavoastra nu are calitatea de proprietar.( acesta ar putea dobandi calitatea de proprietar, numai cu acordul dumneavoastra).

Sumele de bani investite la plata ratelor bancare dau nastere unui drept de creanta.

Dreptul de creanta trebuie cuantificat, asadar, acesta poate fi demonstrat prin orice mijloc de proba.

Prescriptia intre soti nu curge, ci este suspendata.

Imprumutul incheiat de dvs. anterior incheierii mariajului este unul propriu.

Totusi, sumele de bani investite la plata ratelor sunt infime, procesul presupune a efectua anumite cheltuieli, asa incat sotul poate sa renunte la un asemenea demers.

Mulțumesc mult pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament luat cu credit inainte de casatorie AlexB1 AlexB1 buna ziua Am luat un apartament prin credit inainte de casatorie, sunt singurul proprietar. creditul se desfasoara si acum in timpul casatoriei, iar sotia ... (vezi toată discuția)
Apartament cu rate luat inainte de casatorie alexa1999 alexa1999 buna ziua, am un apartament prin prima casa, luat acum 2-3 ani si anul acesta ma casatoresc. ideea e ca voiam sa stiu daca regimul comunitatii legale ... (vezi toată discuția)
Partaj cri_xtina cri_xtina Sunt in divort de sotul meu,pe 21 mai am termen.As vrea sa stiu in caz de partaj daca sotul poate avea pretentii asupra apartamentului detnut dinainte de ... (vezi toată discuția)