avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am o problema majora
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am o problema majora

am un apartament care e al mamei dar avem drept viager si eu si fosta sotie(sunt divortat).casa , la 18 ani,va fi al copilului dar fosta sotie nu vrea sa renunte la dreptul viager pt ca fiul meu sa intre in drepturi totale...iar eu nu renunt pana nu renunta ea.
ajutati-ma sa rezolv cumva situatia,sa-mi dea dreptul viager.o pot da in judecata?pot face ceva ca sa rezolv situatia?ce motiv trebuie sa am ca sa plece...sa o dau in judecata?daca nu e trecuta in cartea funciara...pot vinde casa?
multumesc si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:49, 24 Noiembrie 2009
Daca imobilul nu e inscris in cartea funciara nu numai ca nu se poate vinde dar nici dreptul de uzufruct viager nu se poate nota. Deci in baza a carui act autentic ati avea Dvs. si fosta sotie drept de uzufruct viager?
Daca nu e notat in Carte Funciara, nu are la ce renunta fosta sotie.
Si cum e aia ca dupa 18 ani impliniti ai copilului imobilul ii revine lui? Asta numai cu incheierea unui act poate sa ii revina, unde proprietarul actual si eventual uzufructuarii trebuie sa fie de acord.
Dar sa stiti ca sunt cazuri in care se instraineaza doar nuda proprietate a imobilului si de uzufructuari nu aveti nevoie sa va dea acordul, pentru ca uzul lor nu va fi incalcat. Atata vreme cat prorietarul nou va respecta dreptul de folosinta al uzufructuarilor (adica el nu foloseste casa, nu locuieste acolo, pana la moartea uzufructuarilor sau radierea uzufructului), nuda proprietate se poate instraina ori de cate ori e cazul, fara acordul uzufructuarilor.
Dar asa complicat ati explicat, incat numai sa ghicim solutii putem :D
manuelabernat a scris:
Daca nu e notat in Carte Funciara, nu are la ce renunta fosta sotie.
Manuela, Cartea funciara nu este constitutiva de drepturi, ea are numai rolul de publicitate. Adica de a arata tertilor ce e si cum cu privire la un imobil.
Intre partile unui act nu face diferenta daca e inscris sau nu in CF actul respectiv.
Daca am un act prin care mi se constituie un drept de uzufruct si imobilul nu e inscris in CF asta nu inseamna ca dreptul meu nu exista.
AVLIL ... in cartea funciara, la sarcini, se trec orice sarcini ar greva imobilul respectiv, sarcini care se instituie in baza unui act autentificat sau sentinta civila, singura modalitate de a fi opozabile aceste sarcini cu privire la imobilul respectiv.
Daca in CF nu exista la sarcini nimic notat, notarul nu are de unde sitii ca ar exista un drept de uzufruct, fapt pt. care da unda verde instrainarii imobilului. Noul proprietar plateste un pret, si nici el nu are de unde sa stie ca s-a constituit cumva (nu pot sa imi inchipui prin ce mod, daca nu a fost facut obozabil), un drept de uzufruct.
Ce alt act crezi ca s-ar putea face? Pe ce constituim drepteul de uzufruct viager? Cine il constituie cu ce face dovada ca e proprietar si are acest drept de constituire? Ca automat cel facut la notar se inscrie in CF daca este, sau nu se poate face la notar daca nu este CF.
Apoi, fosta sotie cu ce face dovada existentei un dr. de uzufruct viager? si la ce sa renunte daca nu poate face dovada ca il are?
Dreptul exista intre parti, dar nu se poate face dovada opozabilitatii fata de terti. Oricand se poate vinde imobilul si orice instanta va evacua "asa zisul uzufructuar" care nu poate face dovada opozabilitatii lui fata de terti.
manuelabernat a scris:
Apoi, fosta sotie cu ce face dovada existentei un dr. de uzufruct viager? si la ce sa renunte daca nu poate face dovada ca il are?

Dreptul exista intre parti, dar nu se poate face dovada opozabilitatii fata de terti.

O sentinta este tot un act autentic.
Revenind, nu inteleg: exista dreptul dar nu se poate face dovada? :sorry:
Dovada este actul prin care s-a constituit. Care poate fi, spre exemplu, un act de vanzare cu rezerva uzufructului; in acest caz nu se poate inscrie actul de proprietate fara a se inscrie si uzufructul. E unul si acelasi act.
Sau chiar daca nu se inscrie (ca nu exista formal o cerere in acest sens), exista precizarea destul de clara in actul autorului, ceea ce il va face pe cumparator sa nu mai fie tocmai de buna-credinta si pe notar sa fie obligat a preciza nuda proprietate...
Deci nu stim care e situatia, poate ca s-ar putea instraina, poate ca nu... de aceea l-am intrebat pe user care sunt actele, exact, in mesajul anterior.

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager ContSters61818 ContSters61818 Sa nu radeti, va rog frumos sa ma ajutati intr-o problema... Deci, contract de vanzare cumparare pentru un apartament incheiat intre doi soti si o terta ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager - renuntare BenjaminK BenjaminK Buna ziua! Este posibil ca proprietarul unui apartament pe care doresc sa il achizitionez, sa renunte la uzufructul viager si in alta modalitate decat prin ... (vezi toată discuția)
Ce sanse am sa vand un apartament asupra caruia mama detine uzulfruct viager? LiaDDD LiaDDD Daca ma poate ajuta cineva va rog,spuneti-mi ce sanse am sa vand un ap.a carui valoare este aprox.110000 euro si asupra caruia mama detine uzulfruct viager?Am ... (vezi toată discuția)